Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
mięso drobiowe, spożycie mięsa, produkcja mięsa
Abstrakt
Celem pracy była charakterystyka rynku mięsa drobiowego, jego produkcji i spożycia w na świecie i w Polsce. Światowa produkcja mięsa wykazuje wciąż tendencję rosnącą. Największa na świecie produkcja tego rodzaju mięsa występuje w Stanach Zjednoczonych, Chinach oraz Brazylii. Natomiast największą konsumpcję mięsa drobiowego w 2012 roku odnotowano w Stanach Zjednoczonych i wynosiła ona 43,2 kg/osobę/rok. Polska znalazła się na 4 miejscu wśród największych producentów tego rodzaju mięsa w Unii Europejskiej. Konsumpcja mięsa drobiowego w kraju z roku na rok sukcesywnie rośnie i w 2014 roku wynosiła 26,9 kg/osobę w porównaniu z 14,7 kg/osobę w 2000 roku. Na świecie dużymi nadwyżkami podaży mięsa drobiowego dysponują Stany Zjednoczone (3,2 mln ton), Brazylia (3,1 mln ton) oraz w mniejszym stopniu Unia Europejska (0,5 mln ton). Natomiast największym importerem mięsa drobiowego jest Rosja, która wykazuje również największy deficyt podaży.
Article Details
Jak cytować
Konarska, M., Popis, E., Przybysz, M., & Sakowska, A. (2015). Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 15(2), 96–105. https://doi.org/10.22630/PRS.2015.15.2.26
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Dominika Kowalczyk, Zmiany w polskim handlu zagranicznym roślinami ozdobnymi w latach 2005-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
- Wioletta Wróblewska, Łukasz Kopiński, Dariusz Paszko, Joanna Pawlak, Unijny eksport i import roślin ozdobnych – zmiany w ujęciu rodzajowym i geograficznym , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 1 (2018)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Edyta Popis, Małgorzata Konarska, Krzysztof Krygier, Marzena Przybysz, Katarzyna Ratusz, Anna Sakowska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
- Marzena Przybysz, Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Anna Sakowska, Produkcja oraz handel wybranych warzyw będących głównym źródłem karotenoidów w Polsce i na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Czynniki determinujące spożycie mięsa wołowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Anna Sakowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Agnieszka Wierzbicka, Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Sektor mięsa wieprzowego w Polsce i na świecie w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 3 (2014)