Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
len oleisty, olej lniany, produkcja, handel, eksport, import
Abstrakt
Len znany jest na świecie już od początków cywilizacji. W Polsce uprawiany jest od kilkudziesięciu lat, a w ostatnim czasie nastąpił wzrost zainteresowanie olejem lnianym uzyskiwanym z formy oleistej tej rośliny. Z uwagi na cenne właściwości wpływające korzystnie na organizm człowieka oleju lnianego oraz możliwości wykorzystanie lnu jako surowca do produkcji biopaliw można spodziewać się, że znaczenie lnu oleistego wzrośnie. W artykule scharakteryzowano siemię lniane oraz olej lniany. Przedstawiono ich rynek na świecie i w Polsce. Wskazano głównych producentów i ich udział procentowy w światowej areale uprawy i, produkcji lnu. Określono światowych liderów w eksporcie oraz imporcie siemienia lnianego i oleju lnianego. Zobrazowano zmiany w powierzchni uprawy lnu, a także w produkcji oleju lnianego w Polsce. Ponadto zebrano i zinterpretowano dane dotyczące handlu zagranicznego tymi produktami.
Article Details
Jak cytować
Popis, E., Konarska, M., Krygier, K., Przybysz, M., Ratusz, K., & Sakowska, A. (2015). Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 15(2), 106–116. https://doi.org/10.22630/PRS.2015.15.2.27
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Dorota Janiszewska, Luiza Ossowska, Zróżnicowanie uwarunkowań rolnictwa dla produkcji energii odnawialnej z biomasy rolniczej w krajach Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Małgorzata Konarska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Czynniki determinujące spożycie mięsa wołowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Marzena Przybysz, Anna Sakowska, Produkcja i spożycie mięsa drobiowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2014 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 15 Nr 2 (2015)
- Anna Sakowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Agnieszka Wierzbicka, Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 2 (2014)
- Marzena Przybysz, Małgorzata Konarska, Edyta Popis, Anna Sakowska, Produkcja oraz handel wybranych warzyw będących głównym źródłem karotenoidów w Polsce i na świecie , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 1 (2016)
- Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Małgorzata Konarska, Anna Sakowska, Agnieszka Wierzbicka, Sektor mięsa wieprzowego w Polsce i na świecie w latach 2000-2012 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 14 Nr 3 (2014)