Społeczny wymiar protestów rolniczych w kontekście wyzwań środowiskowo-klimatycznych w sektorze rolnym - Czubak, Wawrzyniec; Bartkowiak, Zofia; Majchrzak, Weronika (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2025)
Artykuł podejmuje tematykę protestów rolniczych jako wyrazu społecznego sprzeciwu wobec dynamicznych zmian zachodzących w europejskiej polityce rolnej, szczególnie w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ) i jego środowiskowo-klimatycznych implikacji. Na podstawie badań terenowych przeprowadzonych wśród protestujących rolników w maju i czerwcu 2024 r. w Warszawie i Poznaniu, przeanalizowano poziom świadomości uczestników względem założeń EZŁ i szacowane przez rolników konsekwencje wdrożenia tych założeń dla gospodarstw rolnych. Ogólnokrajowa skala protestów, czas ich trwania i liczba uczestników dowodzą wagi problemu dla rolników i silnego oporu wobec reform klimatycznych w sektorze rolnym w proponowanej formie. Główne źródła informacji stanowiły media internetowe oraz wymiana poglądów podczas protestów. W opinii rolników wprowadzenie EZŁ naruszy opłacalność produkcji i wymusi poniesienie dodatkowych kosztów związanych z dostosowaniem gospodarstwa do spełnienia wymogów. Jednak w wielu przypadkach ankietowani nie potrafili wskazać nawet orientacyjnych szacunków tych kosztów, a więc nie znają realnych konsekwencji wdrożenia EZŁ, skutków na poziomie gospodarstwa rolnego. Tym bardziej nie są w stanie oszacować możliwości wykorzystania ewentualnych szans, jakie daje poszczególnym gospodarstwom pozytywna odpowiedź na społeczne oczekiwania stawiane w EZŁ.