Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii - Parlińska, Maria; Jaśkiewicz, Jacek; Rackiewicz, Iwona (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020)
Celem artykułu jest przybliżenie wyzwań związanych z realizacją strategii Europejski zielony ład w zakresie rolnictwa. Wyzwania te wpisują się w realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju i związanego z tym zatrzymania zmian klimatu oraz transformacji w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Warto już obecnie, w dobie pandemii, przygotować strategię jak wykorzystać szanse rozwoju rolnictwa, aby po jej zakończeniu maksymalnie wykorzystać sytuację opierając się na zasadach określonych w EZŁ. W artykule przedstawiono szereg możliwości w tym zakresie.