Zmiany w produkcji cukru w Polsce na tle Unii Europejskiej w pierwszej dekadzie XXI wieku - Artyszak, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013)
W artykule przedstawiono najważniejsze zmiany, jakie zaszły w sektorze cukrowniczym w Polsce od 2001/2002 roku do 2010/2011 roku. W tym okresie produkcja cukru zmniejszyła się o4,9%, liczba zakładów z 76 do 18, dobowy przerób o 57,2%, a liczba zatrudnionych podczas kampaniio 79,2%. Jednocześnie długość kampanii wydłużyła się o 106,1%.