Czynniki różnicujące poziom wsparcia gospodarstw środkami Wspólnej Polityki Rolnej UE - Marcysiak, Agata; Marcysiak, Adam (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011)
Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania zakresu oddziaływania czynników różnicujących poziom wsparcia gospodarstw rolnych środkami Wspólnej Polityki Rolnej UE. Szczegółowej analizie poddano płatności bezpośrednie i płatności dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW). Ich wielkość rozpatrywano w relacji do dochodu z gospodarstwa rolniczego