Wartość zapylania upraw w województwie mazowieckim, próba szacunku - Majewski, Janusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011)
W artykule określono potrzeby zapylanie głównych uprawnych roślin entomofilnych w województwie mazowieckim na tle potrzeb Polski. Dokonano obliczeń liczby pni pszczelich potrzebnych do zapylenia upraw w województwie w latach 2000-2009. Ponadto oszacowano, w dwóch wariantach, wartość plonów wybranych roślin, uzyskanych dzięki zapyleniu oraz wielkość strat wynikających z niewystarczającego zapylenia głównych uprawnych roślin entomofilnych w województwie mazowieckim