Typ rolniczy jako czynnik różnicujący poziom wsparcia gospodarstw środkami UE - Marcysiak, Adam; Marcysiak, Agata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania zakresu oddziaływania typu rolniczego jako czynnika różnicującego poziom wsparcia gospodarstw środkami UE. Szczegółowej analizie poddano płatności bezpośrednie i płatności dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW). Ich wielkość rozpatrywano w relacji do dochodu z gospodarstwa rolniczego.