Modele równowagi cząstkowej w prognozowaniu i symulacjach na rynku rolnym, model AGMEMOD - Hamulczuk, Mariusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
Celem pracy było przedstawienie założeń leżących u podstaw budowy modeli równowagi cząstkowej i możliwości ich zastosowań w rolnictwie na przykładzie modelu AGMEMOD2. Szczegółowo opisano proces modelowania rynku trzody chlewnej i mięsa wieprzowego, przedstawiając jednocześnie wstępne wyniki projekcji do roku 2020 w zależności od kształtowania się kursu euro