Zróżnicowanie regionalne rolnictwa w Polsce i w Niemczech - Kołodziejczak, Małgorzata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
W artykule podjęto próbę analizy zróżnicowania społeczno-ekonomicznego, potencja??u produkcyjnego oraz efektywności wytwarzania w rolnictwie regionów Polski i Niemiec. Wykazano, że rolnictwo polskie i niemieckie charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem międzyregionalnym w zakresie analizowanych cech.