Relacje rolników z bankami po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej - Kata, Ryszard (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
W opracowaniu dokonano charakterystyki relacji rolników z bankami w nowych uwarunkowaniach dla rolnictwa, jakie wynikają z przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Zakres przestrzenny badań obejmuje makroregion rolnictwa rozdrobnionego. Analizie poddano czynniki, które decydują o wyborze banku przez rolników oraz kształtują jakość współpracy rolników z bankami