Pierwsze efekty reformy rynku cukru w UE i w Polsce - Artyszak, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
W pracy przedstawiono stan wdrażania reformy rynku cukru w UE i w Polsce. Oczekiwaneefekty w postaci ograniczenia produkcji cukru są niewystarczające. Dlatego planuje się zwiększyćwysokość rekompensat za zaniechanie uprawy buraków cukrowych dla plantatorów.