Ocena polskich rozwiązań w zakresie opodatkowania rolnictwa na tle systemów obowiązujących w wybranych krajach Unii Europejskiej - Dziemianowicz, Ryta (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Ścieżkę rozwoju rolnictwa warunkuje wiele czynników zewnętrznych i wewnętrznych.Istotny wpływ na tempo jego transformacji mogą mieć również instytucje, do których zaliczyć możnatakże system podatkowy. Aby jednak podatki odegrały istotną rolę w rozwoju rolnictwa, z ichkonstrukcji powinno się wyeliminować wszystkie elementy prowadzące do nieefektywnegogospodarowania i zastąpić je nowymi konstrukcjami, które przyczynią się do rozwoju tego sektora icałej gospodarki. Niestety w Polsce, jak dotychczas, nie dostosowano systemu opodatkowaniarolnictwa ani do potrzeb tego działu, ani do potrzeb rozwijającej się gospodarki. Zastosowanerozwiązania, wprowadzane jeszcze w innej rzeczywistości ekonomicznej, nie tylko nie są wydajnefiskalnie, ale także nie stymulują modernizacji tego sektora. Projektowanie nowego systemupodatkowego nie jest jednak rzeczą prostą. Jak dotychczas ani teoria, ani praktyka opodatkowania niedają jednoznacznych odpowiedzi, jaka powinna być jego konstrukcja. W związku z tym, budującnowy systemu podatkowy lub reformując istniejący, powinno się wykorzystywać zarówno aktualnąwiedzę teoretyczną, jak i dotychczasowe doświadczenia innych krajów, co zazwyczaj pozwala, już nawstępie, na wyeliminowanie ewentualnych błędów. Artykuł prezentuje systemy opodatkowaniarolnictwa zastosowane w krajach UE i jednocześnie stanowi próbę oceny polskich rozwiązaństosowanych w tym zakresie