Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim - Hamulczuk, Mariusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Celem badań była próba oceny powiązań cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskimi niemieckim. Analizę przeprowadzono w oparciu o miesięczne informacje o poziomie cen z okresu odstycznia 1995 do maja 2007 roku. Przedstawione wyniki badań wskazują, że istnieją zarówno krótko-, jak idługookresowe powiązania w kształtowaniu się cen między analizowanymi rynkami