Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE - Kozera, Magdalena (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
W artykule podjęto próbę określenia realiów współczesnych kanałów dystrybucji żywnościw Polsce w aspekcie nowych uwarunkowań rynkowych na tle sytuacji w państwach UE-27 naprzykładzie rynku mięsa wieprzowego. Analizowano poszczególne elementy łańcuchamarketingowego od producenta do konsumenta, a zwłaszcza stan ich rozwoju w układzieprzestrzennym. Wskazano na różnice występujące w stopniu organizacji łańcucha marketingowegowynikające między innymi z poziomu rozwoju gospodarczego danego państwa. Wskazano nazarysowujące się tendencje i prawidłowości rozwoju ogniw łańcucha marketingowego w Polsce wkontekście integracji gospodarczej z UE