Franchising jako forma prowadzenia działalności w agrobiznesie (w świetle opinii rolników) - Goszka, Witold; Zielak, Karol (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Artykuł omawia podstawowe aspekty systemu franczyzy w kontekście wykorzystania tejformy działalnosci w agrobiznesie. Badania wykazały, że rolnicy, choć nie znają tej specyficznejformy współpracy jaką jest franczyza, wierzą, że można mieć pomysł na sukces finansowy wgospodarstwie rolnym oraz można być właścicielem takiego pomysłu. Najchętniej inwestowaliby wprodukcję zwierzęcą i działalność handlowo-usługową. Nie wykazują natomiast chęci dopodporządkowania się ścisłym procedurom narzuconym w ramach współpracy