Oddziaływanie rolowanych należności krótkoterminowych na płynność finansową MŚP sektora przetwórstwa rolno-spożywczego - Stolarski, Robert (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2025)
Uzasadnieniem podjęcia tematu jest znacząca rola praktyk odroczonych płatności w kształtowaniu rolowanych należności MŚP sektora przetwórstwa rolno spożywczego w warunkach przewagi dużych odbiorców, wynikającej z asymetrii siły kontraktowej i ograniczeń egzekucyjnych. Celem artykułu było określenie skali i dynamiki rolowanych należności krótkoterminowych w latach 2016-2022 oraz ocena ich wpływu na płynność finansową MŚP. Zastosowano analizę wskaźnikową płynności szybkiej w dwóch wariantach: tradycyjnym, opartym na należnościach krótkoterminowych ogółem oraz skorygowanym, w którym z podstawy obliczeń wyłączono rolowane należności. Analizę uzupełniono o ocenę trendów i dynamiki łańcuchowej. Wyniki wskazują, że rolowane należności stanowią trwały element struktury aktywów obrotowych, a ich udział wykazał przejściowy wzrost w 2020 roku, po czym powrócił do poziomu z lat wcześniejszych. Korekta wskaźników płynności o należności rolowane ujawnia systematyczne przeszacowanie płynności memoriałowej. Korekta ta prowadzi do obniżonej, bardziej wiarygodnej oceny zdolności płatniczej przedsiębiorstw, znacząco różniącej się od wyników tradycyjnych wskaźników. Zaproponowane ujęcie rolowanych należności i wskaźnika ich udziału w należnościach krótkoterminowych wprowadza do analizy płynności element dotąd nieuwzględniany, umożliwiając ocenę wypłacalności z perspektywy bliższej rzeczywistym przepływom pieniężnym.