Ocena poziomu rozwoju sektora rolnego w krajach Unii Europejskiej - Szczukocka, Agata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2015)
W artykule poruszono problem rozwoju sektora rolnego w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Zwrócona została uwaga na podstawowe czynniki wpływające na rozwój rolnictwa, między innymi: poziom zatrudnienia, udział rolnictwa w PKB, modernizacje i poprawę produktywności. W celu analizy zachodzących podobieństw rozwoju rolnictwa w państwach Unii Europejskiej wykorzystano metodę skalowania wielowymiarowego.