Koszt zakupu usług w całkowitych kosztach produkcji rolniczej gospodarstw, analiza porównawcza na przykładzie Polski i Niemiec - Kołodziejczak, Małgorzata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011)
W artykule podjęto próbę przedstawienia udziału kosztu zakupu usług w kosztach produkcji w rolnictwie polskim i niemieckim na tle Unii Europejskiej. Badanie przeprowadzono w oparciu o bazę danych systemu rachunkowości rolnej FADN. Analizą objęto usługi według regionów, klas wielkości ekonomicznej i typów rolniczych. Zidentyfikowano ich udział w zużyciu pośrednim, a także ich koszt w przeliczeniu na jedno gospodarstwo i 1 ha UR w 2008 roku. Wykazano, że występuje zauważalna różnica w tym zakresie pomiędzy rolnictwem polskim i niemieckim.