Wpływ globalizacji i prawa europejskiego na rynek środków ochrony roślin w Polsce - Stajszczak, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011)
Autor przedstawia stan rynku środków ochrony roślin na świecie i panujące na nim główne trendy. Omawia procesy globalizacyjne i kluczowe regulacje prawne wpływające na rozwój rynku pestycydów w Unii Europejskiej i Polsce