Uwarunkowania dotyczące wprowadzania zasady wzajemnej zgodności w gospodarstwach rolnych - Marcysiak, Adam; Marcysiak, Agata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009)
Celem tego opracowania jest próba ukazania podstawowych uwarunkowań związanych z wprowadzaniem zasady wzajemnej zgodności do gospodarstw rolnych. Analizą objęto teoretyczne aspekty funkcjonowania Zasady Wzajemnej Zgodności, jak również dokonano oceny zakresu spełnienia jej wymogów przez wybrane gospodarstwa.