Kluczowe czynniki dekapitalizacji majątku gospodarstw upadających południowej Polski - Mikołajczyk, Jarosław; Wojewodzic, Tomasz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
W opracowaniu podjęto próbę wskazania zależności pomiędzy wybranymi czynnikami wynikającymi z wewnętrznej sytuacji gospodarstw a częstotliwością podejmowania przez kierujących tymi gospodarstwami decyzji o pozbyciu się składników majątku. Czynnikami tymi były wielkość obszarowa gospodarstw, poziom produkcji towarowej, wiek i wykształcenie kierujących gospodarstwami.