Podatek dochodowy od osób fizycznych a wzrost gospodarczy - Podstawka, Marian; Deresz, Agnieszka (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
System podatków od dochodów osobistych jest jednym z podstawowych narzędzi służących realizacji wyznaczonych celów gospodarczych. Cele te mają swoje odzwierciedlenie w konstrukcji systemu podatkowego. Za pomocą poszczególnych elementów tego systemu państwo może kształtować politykę gospodarczą. Celem tego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: jakie cechy powinien posiadał system podatkowy, aby był skutecznym narzędziem polityki gospodarczej, której głównym celem jest wzrost gospodarczy?