Rynek cukru w UE po drugim roku reformy - Artyszak, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008)
Praca przedstawia sytuację na rynku cukru w UE po drugim roku reformy. Głowny cel reformy, czyli zmniejszenie produkcji cukru o 1/3, został praktycznie osiągnięty. W wypadku Polski oznacza to, że z eksportera nasz kraj zmieni się w importera netto cukru.