Wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na produkcję żywca jagnięcego - Rokicki, Tomasz (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Głównym produktem chowu owiec na początku XXI w. jest żywiec rzeźny (jagnięcy).Oparcie chowu owiec prawie wyłącznie na produkcji żywca rzeźnego spowodowało radykalnąredukcję pogłowia. Produkcja jagnięciny w UE była niewystarczająca, gdyż w 2004 r. pokrywałazgłaszany popyt w 80% i wynosiła około 1 mln ton. Po przystąpieniu Polski do UE ponoszone byływysokie koszty związane ze sprzedażą jagniąt do innych krajów UE. Ceny uzyskiwane przysprzedaży jagniąt na rynek wewnętrzny były wyższe, jednak skala tego zjawiska była niewielka. Doodpowiedniej i sprawnej organizacji krajowego rynku mięsa jagnięcego konieczne staje się powołaniejednej grupy producenckiej