Sytuacja na rynku owoców dwa lata po przystąpieniu Polski do UE w kontekście planowanej reformy na lata 2008-2013 - Domagalska-Grędys, Marta (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Sytuacja na rynku owoców w 2007 roku wydaje się szczególnie trudna, biorąc pod uwagędwa zdarzenia, które mają miejsce niemal równocześnie. Pierwsze dotyczy planowanej przez KomisjęEuropejską reformy rynku owoców na lata 2008-2013, drugie związane z szacunkiem strat ikonsekwencji wiosennych przymrozków, które spustoszyły polskie sady. W artykule przeprowadzonoanalizę wieloletnią głównych charakterystyk rynku owoców: zbiorów, cen i spożycia oraz kluczowezałożenia reformy rynku owoców z uwzględnieniem polskiego stanowiska i postulatów zmian. Mimopotencjału w produkcji owoców, tradycji upraw i szans z tego wypływających sytuacja na polskimrynku jest podwójnie złożona, biorąc pod uwagę siłę czynników zewnętrznych (straty wiosennychprzymrozków) i propozycję reformy, stawiającą Polskę w pozycji krajów drugiej kategorii wdostępności do środków Wspólnoty. Trudna sytuacja stanowi wyzwanie nie tylko dla polskichproducentów owoców. Dotkniętymi niskim stopniem organizacji rynku będą również inni nowiczłonkowie UE. Niezadowoleni z propozycji reformy są też przedstawiciele państw dawnej Unii iprzetwórcy. Reforma będzie więc wielkim wyzwaniem negocjacyjnym.