Miejsce i rola rolnictwa polskiego w Unii Europejskiej (25) - Kapusta, Franciszek (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
W opracowaniu umiejscowiono rolnictwo polskie na tle rolnictwa krajów Unii (25) wlatach 2004-2005. Analiza ma na celu wychwycenie mocnych i słabych stron polskiego rolnictwa istanowić podstawę do konstruowania strategii jego rozwoju w integrującej się Unii. Położeniegeograficzne poszczególnych państw stwarza odmienne warunki klimatyczne i glebowe dlarozwijania produkcji rolniczej. W większości przypadków państwa Unii pod tym względem są dlasiebie komplementarne. Te właściwości są uzupełniane zróżnicowaniem w poziomie rozwojugospodarczego i zaawansowaniem przemian strukturalnych w rolnictwie. Rolnictwo polskiestanowiąc ważny składnik rolnictwa Unii może odegrać poważną rolę w rozwijaniu jejbezpieczeństwa żywnościowego i samowystarczalności żywnościowej