Produkcja i eksport przetworów z owoców i warzyw w Polsce - Kierczyńska, Sylwia (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Celem pracy było przedstawienie zmian w wielkości i strukturze produkcji oraz eksportuprzetworów z owoców i warzyw w Polsce w latach 1993-2005. W analizowanym okresie zwiększyłasię zarówno wielkość produkcji przetworów z owoców jak i z warzyw. Do rozwoju przetwórstwaowocowo-warzywnego w Polsce przyczynił się niewątpliwie eksport, którego udział w produkcjiprzetworów owocowych sięgał 62%, a przetworów warzywnych 46%.