Subsydia eksportowe i ich oddziaływanie na światowy handel rolny - Przygodzka, Renata (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Artykuł koncentruje się na analizie ekonomicznych mechanizmów subsydióweksportowych, które współcześnie stosowane są w handlu rolnym. Wywołują one wiele negatywnychefektów, prowadząc do nieefektywnej alokacji zasobów w skali międzynarodowej. Porozumienieosiągnięte pomiędzy krajami członkowskimi WTO dotyczy m.in. rozłożonej w czasie eliminacjisubsydiów eksportowych. Coraz częściej podejmuje się zatem badania nad potencjalnymi skutkamirezygnacji ze stosowania subsydiów eksportowych. W artykule zaprezentowano ich niewielkiprzegląd.