Perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej w Polsce w aspekcie zrównoważonego rozwoju - Brodzińska, Katarzyna (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Reforma WPR z 2003 r. redukująca premie do produkcji zwierzęcej oraz zmiany w polskimsystemie płatności bezpośrednich (od 2007 r. płatności uzupełniające do powierzchni użytkówzielonych oraz powierzchni paszowych uzależnione od obsady zwierząt żywionych systememwypasowym większej niż 0,3 SD/ha) mogą przyczynić się do zmian struktury produkcji zwierzęcej.Istnieją przesłanki by przypuszczać, że wzrośnie chów bydła mięsnego. W gospodarstwachekstensywnych, realizujących programy rolnośrodowiskowe, oraz w gospodarstwachagroturystycznych może wzrosnąć zainteresowanie chowem koni i owiec (szczególnie lokalnych raszagrożonych wyginięciem) oraz kóz. Na rynkach europejskich istnieją praktycznie nieograniczonemożliwości zbytu koniny, zarówno żywca, jak i mięsa. Z ekonomicznego punktu widzenia hodowlakoni może być zatem szansą dla ekstensywnych gospodarstw rolnych.