Gospodarstwa ekologiczne w Polsce w świetle danych liczbowych GUS - Komorowska, Dorota (Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007)
Polska posiada sprzyjające warunki naturalne do rozwoju rolnictwa ekologicznego.Integracja Polski z Unią Europejską stwarza możliwości wykorzystania naturalnych uwarunkowańdo rozwoju produkcji ekologicznej poprzez powszechnie wdrażane programy pomocy rolnikomprowadzącym produkcję ekologiczną. Rośnie zainteresowanie podejmowaniem produkcjiekologicznej i licznie przybywa gospodarstw ekologicznych. W opracowaniu przedstawionocharakterystykę gospodarstw ekologicznych w Polsce na tle gospodarstw ogółem w oparciu obadanie gospodarstw rolnych przeprowadzone przez GUS w 2005 roku.