Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego https://prs.sggw.edu.pl/ <p>W Zeszytach Naukowych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego publikowane są oryginalne, twórcze prace naukowe zgodne z profilem czasopisma. Czasopismo poświęcone jest problematyce ekonomicznej i społecznej gospodarki rolno-żywnościowej i obszarów wiejskich z naciskiem na aspekty międzynarodowe.</p> pl-PL problemy_rs@sggw.edu.pl (dr Janusz Majewski) problemy_rs@sggw.edu.pl (dr Janusz Majewski) Mon, 30 Dec 2024 00:00:00 +0000 OJS 3.3.0.7 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 Korzyści i bariery rozwoju gospodarstw opiekuńczych w Polsce https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10286 W związku zachodzącymi zmianami na wsi rolnicy stają przed koniecznością dywersyfikacji swojej działalności. Jednym z rozwiązań może być założenie gospodarstwa opiekuńczego. Celem artykułu jest wskazanie korzyści i barier funkcjonowania gospodarstw opiekuńczych w Polsce. Na podstawie literatury przedmiotu, wywiadów eksperckich i zebranych wypowiedzi uczestników projektu „Samodzielnie (nie samemu) – wspieranie osób z niepełnosprawnością w powiecie tucholskim”, zebrano czynniki prorozwojowe oraz bariery funkcjonowania gospodarstw opiekuńczych z punktu widzenia ich uczestników oraz właścicieli. Czynniki zostały pogrupowane w kategorie: ekonomiczne, społeczne, zdrowotne i prawne. Pomiędzy uczestnikami a właścicielami wystąpiły różnice w zakresie postrzegania korzyści i barier w zakresie funkcjonowania tego typu placówek. Właściciele wskazują przede wszystkim korzyści ekonomiczne i społeczne, uczestnicy – społeczne i zdrowotne. Niepokojący jest fakt, że obie grupy wskazują oznaczają czynniki prawne jako bariery rozwoju gospodarstw opiekuńczych. W związku z tym rekomenduje się konieczność wypracowania konkretnych przepisów prawnych, wskazania miejsca gospodarstw opiekuńczych w systemie opieki społecznej. Ponadto winno się przygotować nowe, długoterminowe projekty uwzgledniające potrzeby beneficjentów bezpośrednich, a także ich opiekunów (np. wydłużenie czasu dobowej opieki ponad 8 godzin mogłoby umożliwić ich aktywizację zawodową). Maryla Bieniek-Majka Prawa autorskie (c) 2024 SGGW https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10286 Mon, 30 Dec 2024 00:00:00 +0000 Assessment of Social Welfare Progress of NEAZDP Beneficiaries in Yobe State of Nigeria https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10287 Despite the implementation of the NEAZDP (North East Arid Zone Development Programme), the extent to which the program has improved the social welfare of its beneficiaries in Yobe State remains unclear, particularly in addressing income inequality, food security, and long-term socio-economic stability. Consequently, this study makes an attempt at assessing the social welfare progress of NEAZDP beneficiaries in Nigeria’s Yobe State. Further, the study used undated household survey data of the year 2023, collected with the aid of a well-structured questionnaire coupled with an interview schedule from a total of 396 households (120 beneficiaries, and 138 each for the spillover and control groups). The households were selected through a multi-stage sampling technique and the collected data were subjected to inferential statistical analysis. Empirically, the NEAZDP had a notable impact on socio-economic development, income inequality, and social welfare among its beneficiaries. The program improved beneficiaries’ socio-economic conditions, particularly in the areas of food security, asset acquisition, and wealth, while also reducing income inequality. However, the spillover group experienced even lower inequality, indicating strong indirect benefits. The analysis also revealed significant improvements in social welfare, particularly at the per capita income level, though food inflation negatively impacted both the beneficiaries and non-beneficiaries, exacerbating inequality. The findings suggest that while NEAZDP interventions effectively enhance economic stability and well-being, future strategies should focus on addressing internal disparities, mitigating inflationary pressures, and fostering long-term resilience in rural communities to sustain and deepen the program’s positive outcomes. Mohammed Sadiq, Isiyaku Grema Prawa autorskie (c) 2024 SGGW https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10287 Mon, 30 Dec 2024 00:00:00 +0000 Wpływ wojny na Ukrainie na sytuację ekonomiczno-finansową wybranych branż polskiego sektora rolno-spożywczego https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10288 Wojna na Ukrainie znacząco wpłynęła na sytuację polskiego sektora rolnego. Wynika to z faktu sąsiadowania Polski z Ukrainą i związanej z tym perspektywie zagospodarowywania przez polski sektor rolno-spożywczy części popytu na towary ukraińskie. Celem artykułu jest próba oceny wpływu wojny na Ukrainie jako przykładu nieprzewidywalnego szoku makroekonomicznego na sytuację ekonomiczno-finansową wybranych branż polskiego sektora rolno-spożywczego. Metodami badawczymi, jakie wykorzystano są analiza statystyczna i porównawcza wybranych wskaźników finansowych w latach 2021-2023. Wpływ wojny na otoczenie makroekonomiczne, a także podaż produktów rolnych w ujęciu globalnym i wzrost cen surowców energetycznych i energii elektrycznej spowodowały istotne zmiany w sektorze. Wpływ wojny na Ukrainie szczególnie widoczny był w kilku branżach, które zwiększyły wolumeny produkcji, przejęły część popytu zagranicznego na produkty tych branż oraz poprawiły poziom swoich wyników finansowych, względem okresu przed wybuchem wojny. Adam Zając, Marcin Bogusz Prawa autorskie (c) 2024 SGGW https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10288 Mon, 30 Dec 2024 00:00:00 +0000 Barriers to the Consumption of Organic Food in Visegrad Group Countries https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10289 The consumption of organic food fits into the sustainable development goals and constitutes a justification for the further development of organic farming. The research aimed to identify the most important limitations to the growth of organic food consumption in the Visegrad Group countries and to indicate the differences and similarities in their perception. Therefore, at the turn of 2024, a survey was conducted among consumers in each of the countries of the Visegrad Group on a population of 600 people using an identical survey questionnaire. The research shows that in all four countries, the most important barrier to the growth of organic food is its high price, which is of great importance to Slovak consumers. The low availability and narrow offer, as well as insufficient information on organic food, were also important for consumers. On average, over 80% of the surveyed consumers rate the price level of organic food as high – the highest percentage was observed in Slovakia and the lowest in Czechia. Also, approximately 80% of the surveyed can accept a price up to 20% higher than conventional food. In the opinion of the respondents, the most important factors that would increase organic food consumption include lowering its prices, increasing income, and expanding the offer and availability. Joanna Smoluk-Sikorska, Magdalena Śmiglak-Krajewska, Mariusz Malinowski, Julia Wojciechowska-Solis, Gyöngyi Kis, Paulína Krnáčová, Malgorzata Jarossová, Martina Zámková, Stanislav Rojík Prawa autorskie (c) 2024 SGGW https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 https://prs.sggw.edu.pl/article/view/10289 Mon, 30 Dec 2024 00:00:00 +0000