Procesy rozwojowe rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2003-2007

Main Article Content

Renata Matysik-Pejas


Słowa kluczowe : rolnictwo ekologiczne, gospodarstwa ekologiczne, żywność ekologiczna
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono tendencje rozwojowe rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2003-2007. Zaprezentowano korzyści płynące z tego sposobu prowadzenia gospodarstw rolniczych, jako alternatywy dla konwencjonalnego rolnictwa. Scharakteryzowano zmiany dotyczące liczby producentów ekologicznych, powierzchni ekologicznych użytków rolnych ogółem, struktury sektora według wielkości gospodarstw oraz liczby przetwórni ekologicznych. Przedstawiono również wybrane zagadnienia dotyczące infrastruktury rynku żywności ekologicznej w Polsce.

Article Details

Jak cytować
Matysik-Pejas, R. (2008). Procesy rozwojowe rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2003-2007. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 4, 309–318. https://doi.org/10.22630/PRS.2008.4.42
Bibliografia

Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych. [2004]. Tryb dostępu: www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=673. Data odczytu: 30.04.2008.

Łuczka-Bakuła W. [2007]: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. PWE, Warszawa.

Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego IFOAM. [2008]. Tryb dostępu: www.ifoam.org. Data odczytu: lipiec 2008.

Nestorowicz R. [2006]: Kanały dystrybucji żywności ekologicznej. Przemysł Spożywczy nr 12.

Pilarski S., Grzybowska M., Brzeziński M. [2003]: Rynek żywności ekologicznej. Wyd. Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży, Seria Monografie i Rozprawy, Łomża.

Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich. [2007]. GUS, Warszawa.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2003 roku. Raporty i analizy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. [2004]. Tryb dostępu: www.ijhar-s.gov.pl. Data odczytu: 30.04.2008.

Rozporządzenie Komisji nr 94/92 z 14.01.1992 r. [1992]. Official Journal L 011, 17.01.1992, s. 0014–0015, z późn. zm.

Rozporządzenie Rady nr 2092/91 z 24.06.1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. [1991]. Official Journal L 198, 22.07.1991, s.1, z późn. zm.

Runowski H. [2004]: Gospodarstwo ekologiczne w zrównoważonym rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Wieś i Rolnictwo nr 3.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce. [2008]. Tryb dostępu: www.gieldaspozywcza.pl. Data odczytu: 30.04.2008.

Sołtysiak U.: [2008]: Żywność ekologiczna – zasady produkcji i kontroli. Przemysł fermentacyjny i owocowowarzywny nr 1.

Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce wg danych na dzień 31 grudnia 2006 r. oraz jego rozwoju na przestrzeni lat 2004-2006. Raporty i analizy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. [2007]. Tryb dostępu: www.ijhar-s.gov.pl. Data odczytu: 30.04.2008.

Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce wg stanu na dzień 31 czerwca 2007 r. Raporty i analizy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. [2008]. Tryb dostępu:: www.ijhars.gov.pl. Data odczytu: 30.04.2008.

Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym. [2004]. Dz.U. nr 93, poz. 898, z późn. zm.

Żakowska-Biemans S. [2006]: Organizacja sprzedaży żywności ekologicznej w nowych krajach członkowskich Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu tom VIII, zeszyt 3.

Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. [2003]: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wyd. SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.