Wpływ wstąpienia Polski do UE na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich

Main Article Content

Maria Zuba


Słowa kluczowe : rentowność, bezpieczeństwo finansowe, wpływ wstąpienia do UE, spółdzielnia mleczarska.
Abstrakt
Badaniami objęto 41 spółdzielni mleczarskich w okresie czterech lat (2002-2005). Badania wykazały, że wejście Polski do UE miało pozytywny wpływ na poziomy rentowności sprzedaży, majątku, kapitału własnego i zatrudnienia. Stopień płynności bieżącej i szybkiej z czasem uległ nieznacznemu obniżeniu, a gotówkowej podwyższeniu. Jednak poziomy te utrzymały się w granicach dla nich standardowych. Badane mleczarnie po wejściu Polski do UE poprawiły swoją sprawność finansową przez szybsze odzyskiwanie środków pieniężnych zaangażowanych w aktywa obrotowe. Wzrosło nieznacznie ich średnie zadłużenie, jednak nie dotyczyło ono zadłużenia długoterminowego, które pozostało na niezmienionym poziomie. Ich zdolność do obsługi zadłużenia była słaba, chociaż poprawiła się w większości przypadków.

Article Details

Jak cytować
Zuba, M. (2010). Wpływ wstąpienia Polski do UE na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 10(2), 131–141. https://doi.org/10.22630/PRS.2010.10.2.27
Bibliografia

Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie. [2004]. M. Jerzemowska (red.). PWE, Warszawa, ss. 285.

Analiza finansowa w zarządzaniu przedsiębiorstwem. [1996]. Tom 1. L. Bednarski i T. Waśniewski (red.) Fundacja Rozwoju Rachunkowości w Polsce, Warszawa, ss. 333.

Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2006 r. [2007]. A. Woś (red.), IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 154.

Bień W. [2008]: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Difin, Warszawa, ss. 112.

Drożdż J. [2008]: Analiza ekonomiczno-finansowa przemysłu spożywczego w latach 2003-2007. IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 28-32.

Drożdż J. [2005]: Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu spożywczego w latach 2001-2004. IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 10.

Ekonomika przedsiębiorstw. [2005]. L.J. Pawłowicz (red.). ODDK Gdańsk, Gdańsk, ss. 33.

Kusak A. [2006]: Płynność finansowa. Analiza i sterowanie. Wyd. Naukowe Wydz. Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, ss. 44-45.

Okrzesik J. [2005]: Sektor mleczarski. Agrotrendy, Warszawa, ss. 26.

Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003. [2004]. R. Urban (red.). Warszawa, ss. 98.

Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005. [2005]. J. Seremak-Bulge (red.). IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 125-128.

Sierpińska M., Jachna T. [2002]: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, ss. 89-91.

Sierpińska M., Wędzki D. [1999]: Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, ss. 95-96.

Wieliczko B. [2007]: Wykorzystanie unijnego i krajowego wsparcia finansowego dla polskiej wsi i rolnictwa w 2006 roku. IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 25.

Wodzicki M. [2008]: Spółdzielnie szansą rynku żywności. AgroTrendy nr 24, ss. 21.

Ziółkowska J. [2008]: Efektywność techniczna w gospodarstwach wielkotowarowych. IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 26.

Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE. [2007]. R. Urban (red.). IERiGŻ-PIB, Warszawa, ss. 36.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.