Rola ekspertów w procesie legitymizacji działań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

Main Article Content

Natalia Kohtamäki


Słowa kluczowe : agencje regulacyjne, bezpieczeństwo żywnościowe, legitymizacja demokratyczna, zarządzanie antykryzysowe
Abstrakt
Celem artykułu jest wykazanie uwarunkowań legitymizacji technokratycznej (wynikowej) w przypadku Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Na tle innych agencji regulacyjnych instytucja ta cieszy się dużym zaufaniem i uważana jest za modelowy przykład doradczego gremium Komisji Europejskiej, dostarczającego wysokiej jakości opinii naukowych. Otwartym pozostaje jednak pytanie, czy takie technokratyczne uprawomocnienie działań urzędu jest wystarczające. Nie ma on wprawdzie ani uprawnień regulacyjnych, ani decyzyjnych, ale za pośrednictwem projektów legislacyjnych Komisji Europejskiej, które niejednokrotnie w pełni odzwierciedlają stanowisko urzędu, uczestniczy w kształtowaniu europejskiego prawa żywnościowego.

Article Details

Jak cytować
Kohtamäki, N. (2017). Rola ekspertów w procesie legitymizacji działań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 17(1), 84–94. https://doi.org/10.22630/PRS.2017.17.1.8
Bibliografia

Adamczyk, D. (2014). Bezpieczeństwo żywnościowe w Unii Europejskiej. Studia Europejskie, 4, 213-226.

Alemanno, A. (2008). The European Food Safety Authority at Five. European Food and Feed Law Review, 1, 2 29.

Boin, A., Busuioc, M., Groenleer, M. (2014). Building European Union Capacity to Manage Transboundary Crisis: Network or Lead-Agency Model? Regulation & Governance, 8(4), 418-436. (Crossref)

Byrne, D. (2016). The Genesis of EFSA and the Ten First Years of EU Food Law. W: A. Alemanno, S. Gabbi (red.) Foundations of EU Food Law and Policy: Ten Years of the European Food Safety Authority (s.17 22), London, New York: Routledge.

Chalmers, D. (2003). “Food for Thought”: Reconciling European Risks and Traditional Ways of Life. Modern Law Review, 66(4), 532-562. (Crossref)

Commission Communication (2002). The Operating Framework for the European Regulatory Agencies. COM(2002) 718 final. 11 December 2002.

Commission Green Paper (1997). The General Principles of Food Law in the European Union. COM(1997) 176 final. 30 April 1997.

Commission White Paper (2000). White Paper on Food Safety. COM(1999) 719 final. 12 January 2000.

EFSA (2005). EFSA Provides Update on Avian Influenza and Food Safety. Press Release, 26 October 2005.

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa - Sekcja Analiz Ekonomicznych Polityki Rolnej (FAPA SAEPR) (2001). Warszawa: Kryzys rynku rolnego w UE związany z BSE i pryszczycą a szanse polskiego rolnictwa. Pobrane 1 października 2016 z: http://www.fapa.com.pl/gfx/saepr/BSE_final1.pdf.

Groenleer, M. (2011). The Actual Practice of Agency Autonomy: Tracing the Developmental Trajectories of the European Medicines Agency and the European Food Safety Authority. CES Papers – Open Forum, 5, 1-28. (Crossref)

Jedlecka, W. (2014). Legitymizacja prawa Unii Europejskiej. Legitymizacja demokratyczna czy cywilizacyjna?, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Jurkowska-Zeidler, A. (2008). Bezpieczeństwo rynku finansowego w świetle prawa Unii Europejskiej, Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer.

Krapohl, S. (2004). Credible Commitment in Non-Independent Regulatory Agencies: A Comparative Analysis of the European Agencies for Pharmaceuticals and Foodstuffs. European Law Journal, 10(5), 518-538. (Crossref)

Kukułka, J. (2000). Teoria stosunków międzynarodowych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR.

Lattanzi, P. (2008). Zakres autonomii państw członkowskich Unii Europejskiej w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i etykietowania. Przegląd Prawa Rolnego, 1(3), 131-145.

Leonard, H.B., Howitt, A.M. (2012). Leading in Crisis: Observations on the Political and Decision-Making Dimensions Response. W: I. Helsloot, B. Jacobs, A. Boin (red.) Mega-Crises. Understanding the Prospects, Nature, Characteristics and the Effects of the Cataclysmic Events (s. 25-34). Springfield: Charles C Thomas Publisher.

Leśkiewicz, K. (2012). Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne. Przegląd Prawa Rolnego, 1(10), 179-198.

Levidow, L., Carr, S. (2007). Europeanising Advisory Expertise: The Role of ‘Idependent, Objective and Transparent’ Scientific Advice in Agri-biotech Regulation. Environment and Planning C: Government and Policy, 26(6), 880-895. (Crossref)

Pawłowski, J. (2007). Przebudowa instytucjonalna UE wobec potrzeb legitymacji. Studia Europejskie, 2, 33-55.

Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 z 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz. U. WE 2002 L 31/1.

Scharpf, F.W. (1999). Regieren in Europa. Effektiv und demokratisch?, Frankfurt am Main/New York: Campus Verlag.

Smith, A., Terry, S., Detken, D. (2012). 10 Years of the European Food Safety Authority (EFSA) and the EU Food Safety System. European Food and Feed Law Review, 3, 111-116.

Special EUROBAROMETER Report. Food Related Risks, November 2010. Pobrane 1 października 2016 z: https://www.efsa.europa.eu/de/corporate/pub/eurobarometer10.

Stankiewicz, D. (2001). Reforma prawa żywnościowego w Unii Europejskiej – Biała Księga dotycząca bezpieczeństwa żywności. Informacja Biura Studiów i Ekspertyz Kancelarii Sejmu, 782. Pobrane 1 października 2016 z: http://biurose.sejm.gov.pl/teksty_pdf_01/i-782.pdf.

Wendler, F. (2005). The European Ford Safety Authority as a Source of „Soft Law”: Towards more Effective and Legitimate EU Food Safety Governance. Paper prepared for presentation at the CONNEX Workshop, Darmstadt, 1-3 November 2005, 1-25.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty