Znaczenie zarządzania identyfikowalnością wyrobów spożywczych dla konsumentów - badania i analiza

Main Article Content

Anna Walaszczyk
Maciej Ordziński


Słowa kluczowe : identyfikowalność, historia, wyrób, zarządzanie, klient, żywność
Abstrakt
W opracowaniu podjęto się wyjaśnienia problematyki identyfikowalności wyrobów spożywczych oraz przedstawienia wyników badania własnego z tego zakresu, przeprowadzonego na grupie konsumentów w 2013r. W części teoretycznej artykułu, powołano się na szereg aktów prawnych precyzujących zagadnienie możliwości odtworzenia historii wyrobu oraz podano przykłady funkcjonowania procesu identyfikowalności w skali globalnej. W praktycznej części artykułu, za pomocą wykresów oraz tabeli, przedstawiono ilościowe wyniki badań i podjęto się próby ich analizy, przedstawiając podsumowujące wnioskowanie.

Article Details

Jak cytować
Walaszczyk, A., & Ordziński, M. (2014). Znaczenie zarządzania identyfikowalnością wyrobów spożywczych dla konsumentów - badania i analiza. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 177–185. https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.3.58
Bibliografia

Czarniecka-Skubina E., Nowak D.[2012]: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. System śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ss. 21-24.

PN-EN ISO 22000:2006 - System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.

PN-EN ISO 22005:2007 - Identyfikowalność w Łańcuchu Pasz i Żywności.

PN-EN ISO 9000:2006 - System Zarządzania Jakością – terminy i definicje.

PN-EN ISO 9001:2009 - System Zarządzania Jakością – wymagania.

Rábade L.A., Alfaro J.A.[2006]: Buyer – supplier relationship’s influence on traceability implementation in the vegetable industry. J. Purchasing & Supply Management nr 12/2006.

Rozporządzenie nr 178/2002/WE z 28 stycznia 2002r.

Śliwczyński B. [2008]: Gwarancja bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw żywności. Przemysł Spożywczy nr 7/2008.

Sokołowski G. [2005]: Traceability – nowe wymagania prawa unijnego. Przemysł Spożywczy nr 7/2005.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.