Zarządzanie ekologicznymi gospodarstwami rolnymi w Polsce – badania własne uzupełnione o przykłady międzynarodowe

Main Article Content

Anna Walaszczyk
Wiktor Radziński


Słowa kluczowe : zarządzanie, rolnictwo ekologiczne, bariery konwersji gospodarstw, bariery zarządzania gospodarstwami ekologicznymi, uwarunkowania zarządzania gospodarstwami rolnymi
Abstrakt
W artykule zidentyfikowano uwarunkowania rozpoczęcia ekologicznej produkcji rolnej jak również bariery towarzyszące procesowi konwersji i prowadzeniu tego typu gospodarstw. Na potrzeby opracowania wykorzystane zostały raporty o stanie rolnictwa ekologicznego sporządzane przez GIJHARS, a także wyniki badania własnego, przeprowadzonego na grupie 55 ekologicznych gospodarstw rolnych. Przeprowadzone analizy dowodzą, iż najistotniejszym aspektem, warunkującym założenie gospodarstwa ekologicznego, jest wyższe dofinansowanie do gospodarstw ekologicznych względem konwencjonalnych. Największą barierą, towarzyszącą założeniu gospodarstwa ekologicznego, jest dostosowanie charakteru i sposobu zarządzania gospodarstwem, do zasad prowadzenia rolnictwa ekologicznego. Wśród barier towarzyszących prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego, najbardziej uciążliwe jest uzyskanie adekwatnego wynagrodzenia za wyroby ekologiczne. W artykule przedstawiono także wyniki badań międzynarodowych, dotyczące rolnictwa ekologicznego w różnych krajach świata, celem pokazania, że problemy polskich gospodarstw ekologicznych, są podobne do problemów gospodarstw ekologicznych w innych krajach, we wczesnym etapie rozwoju.

Article Details

Jak cytować
Walaszczyk, A., & Radziński, W. (2016). Zarządzanie ekologicznymi gospodarstwami rolnymi w Polsce – badania własne uzupełnione o przykłady międzynarodowe. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 16(3), 362–370. https://doi.org/10.22630/PRS.2016.16.3.91
Bibliografia

Binder, F. (1993). Jakość żywności, rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki. Stowarzyszenie Ekoland, Stiftung Leben & Umwelt. Warszawa, 201-210.

Brodzińska, K. (2014). Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, t. 14 (XXIX), z. 3, 27-36.

Hal, T., Lopez, G., Marshall, M., Dennis, J. (2010). Barriers to Adopting Sustainable Floriculture Certification. HORTSCIENCE. Nr 5 (45), 778–783. (Crossref)

Kettunen, M., Vihervaara, P., Kinnunen, S., D’Amato, D., Badura, T., Argimon, M., Ten Brink, P. (2012). Socioeconomic importance of ecosystem services in the Nordic Countries. Synthesis in the context of The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). TemaNord. (Crossref)

Kryteria rolnictwa ekologicznego stowarzyszenia EKOLAND. Pobrane w kwietniu 2016 z: http://www.ekolandzach.pl.

Kuś, J. (2010). Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju. Studia i Raporty IUNG – PIB, z. 26, 23-36.

Läpple, D. (2012). Comparing attitudes and characteristics oforganic, former organic and conventional farmers: Evidence from Ireland. Renewable Agriculture and Food Systems, nr 4(28), 329–337. (Crossref)

Łukasiński, W. (2008). Zarządzanie jakością produktu ekologicznego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 1, 146-153.

Pawlewicz, A., Szamrowski, P. (2012). Rola grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych. Roczniki Naukowe SERiA, t. XIV, z. 5, 160-163.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. GIHARS. Pobrane w kwietniu 2016 z: http://www.ijhar-s.gov.pl.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014. GIHARS. Pobrane w kwietniu 2016 z: http://www.ijhar-s.gov.pl.

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

Sharifi, O., Sadati, S., Ghobadi, F., Mohamadi, Y., Tolou Del, P. (2010). Barriers to conversion to organic farming: A case study in Babol County in Iran. African Journal of Agricultural Research. nr 5 (16), 2260-2267, 18 August, 2010.

Strochlic, R., Sierra, L. (2007). Conventional, Mixed and „deregistered” organic farmers: Entry barriers and reason for exiting Organic production in California. California Institute for Rural Studies, California, 24-27.

Szoszkiewicz, J. (1999). Ekologiczne aspekty Rolnictwa. W: J. Strzałko, T. Mossor-Pietraszewska (red.). Kompendium wiedzy o ekologii. PWN, Warszawa-Poznań. 447-451, 464-469.

The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends 2016. Pobrane w kwietniu 2016 z: http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2016.html.

Zakova-Kroupova, Z., Malý, M. (2013). The determinants of adopting organic farming practices: a case study in the Czech Republic. Agricultural Economics - Czech. nr 1 (59), 19-28. (Crossref)

Żakowska-Biemans, S. (2000). Bariery zakupu żywności ekologicznej w opinii polskich konsumentów. Roczniki Naukowe SERiA, Tom VII, z. 3, 203-207.

Żakowska-Biemans, S. (2011). Polish consumers food choices and beliefs about organic food. British Food Journal, nr 1, 122-137. (Crossref)

Żakowska-Biemans, S., Gutkowska, K. (2003). Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wydawnictwo SGGW Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.