Produkcja i ceny owoców z upraw ekologicznych

Main Article Content

Krzysztof Zmarlicki
Piotr Brzozowski


Słowa kluczowe : rynek owoców ekologicznych, produkcja owoców ekologicznych, ceny owoców ekologicznych, preferencje konsumentów
Abstrakt
W opracowaniu, na podstawie dostępnej literatury, przedstawiono zarys stanu produkcji ekologicznej owoców na świecie i w Polsce. W celu oceny sytuacji na rynku owoców ekologicznych przeprowadzono analizę porównawczą cen jabłek i truskawek z certyfikowanych plantacji ekologicznych i z produkcji konwencjonalnej na wybranych rynkach hurtowych w USA, Francji i w handlu detalicznym w Polsce. Ponadto na podstawie badań ankietowych przeprowadzono analizę czynników mających wpływ na funkcjonowanie rynku owoców ekologicznych w Polsce i oczekiwań ze strony ich potencjalnych konsumentów.

Article Details

Jak cytować
Zmarlicki, K., & Brzozowski, P. (2014). Produkcja i ceny owoców z upraw ekologicznych. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 237–243. https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.3.64
Bibliografia

Brzozowski P., Zmarlicki K. [2012]: Koszty przygotowania do sprzedaży owoców deserowych z upraw konwencjonalnych i ekologicznych. Roczniki Naukowe SERIA Tom XIV, Zeszyt 1, ss. 77-81.

Canada’s organic market national highlights [2013]. [Tryb dostępu:] www.ota-canada.ca.

Daniells S. [2014]: US organic food market to grow 14% from 2013-18. [Tryb dostępu:] www.foodnavigator-usa.com/Markets/US-organic-food-market-to-grow-14-from-2013-18.

Granatstein D., Kirby E., Willer H. [2008]: Current World Status of Organic Temperate Fruits. [Tryb dostępu:] www.organic.tfrec.wsu.edu/organicstats/granatstein_world.

Łuczka-Bakuła W., Smoluk-Sikorska J. [2010]: Poziom cen ekologicznych owoców i warzyw a rozwój rynku żywności ekologicznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Vol. 55(4), ss. 12-14

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011 – 2012”, GIJHARS, Warszawa.

Rembeza, J., [2009]: Powiązania pomiędzy cenami produktów rolnych w Polsce i krajach UE. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, t.7, ss. 111-119.

Stevens-Garmon J, Chung L Huang, Bing-Hwan Lin [2007]: Organic Demand: A profile of consumers In fresh produce market. Choices 22 (2007/2), ss. 109-115.

The world of organic agriculture statistics and emerging trends 2013. [Tryb dostępu:] www.organicworld.net/ yearbook-2013.html.

Zmarlicki K. [2009]: Rynek owoców ekologicznych w opinii konsumentów. Konferencja Naukowa Ekonomika Ogrodnictwa – „Ogrodnictwo polskie w obliczu globalizacji i wzrostu zainteresowania produktami ekologicznymi”. Skierniewice, 30 września 2009, ss. 47-50.

Zmarlicki K., Brzozowski P. [2012]: Preferencje konsumentów w zakresie opakowań owoców deserowych z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej. Roczniki Naukowe SERIA Tom XIV, Zeszyt 1, ss. 595-598.

Żakowska–Biemans S. [2000]: Bariery zakupu żywności ekologicznej w opinii polskich konsumentów. Roczniki Naukowe SERIA Tom VII, Zeszyt 3, ss. 203-207.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.