Ekologizacja procesu produkcji wielkopolskich przedsiębiorstw mleczarskich

Main Article Content

Barbara Hadryjańska


Słowa kluczowe : ekologizacja, przedsiębiorstwa mleczarskie, ochrona środowiska
Abstrakt
W pracy przedstawiono działania ekologizacje, jakie są prowadzone w przedsiębiorstwach mleczarskich na terenie Wielkopolski. Badaniom ankietowym poddano 32 jednostki, wśród których występowały przedsiębiorstwa małe, średnie i duże. Respondenci odpowiadali na pytania związane z czynnikami motywującymi do podejmowania działań pro środowiskowych, a także priorytetami, czy też barierami takich działań. Przedsiębiorstwa mleczarskie określały zmiany parametrów środowiskowych oraz zmiany w polityce środowiskowej firmy. W badanych przedsiębiorstwach podejmowane są działania pro środowiskowe, których forma oraz intensywność zależą od wielkości jednostki produkcyjnej W większości badanych przedsiębiorstw poprawie uległy parametry środowiskowe, takie jak waga odpadów w przeliczeniu na produkt gotowy, ilość opakowań odzyskiwanych w stosunku do całkowitej ilości opakowań, wielkość emisji do atmosfery, czy też ilość ścieków powstających w procesie produkcji.

Article Details

Jak cytować
Hadryjańska, B. (2010). Ekologizacja procesu produkcji wielkopolskich przedsiębiorstw mleczarskich. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 10(1), 70–78. https://doi.org/10.22630/PRS.2010.10.1.8
Bibliografia

Hadryjańska B. [2009]: Działalność prośrodowiskowa przedsiębiorstw mleczarskich po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Problemy Rolnictwa Światowego t. 8(XXIII), ss. 75-84. (Crossref)

Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 Prawo Ochrony Środowiska [2001]. Dz. U. nr.62. poz. 627.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty