Wykorzystanie środków pomocowych Unii Europejskiej przez producentów drobiu w Małopolsce

Main Article Content

Katarzyna Banaś


Słowa kluczowe : produkcja drobiarska, środki pomocowe z UE, Małopolska
Abstrakt
W pracy przedstawiono wykorzystanie środków pomocowych z UE przez producentów drobiu w Małopolsce na tle innych kierunków produkcji rolniczej. Skorzystano z danych Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, dotyczących informacji o projektach i zrealizowanych inwestycjach w gospodarstwach małopolskich, finansowanych ze środków unijnych. W Małopolsce pozyskano środki do finansowania inwestycji w produkcji drobiarskiej (w liczbie 10 zrealizowanych umów) na kwotę 1 618,79 tys. zł, co stanowi niecałe 2% łącznej wartości zrealizowanych projektów inwestycyjnych w małopolskich gospodarstwach rolnych. W zakresie ułatwienia startu młodym rolnikom tylko 1 (50 tys. zł) na 531 realizowanych wniosków dotyczył produkcji drobiarskiej. Jego wartość stanowiła 0,2% ogólnej kwoty (26,55 mln zł) przyznanej młodym rolnikom w Małopolsce.

Article Details

Jak cytować
Banaś, K. (2009). Wykorzystanie środków pomocowych Unii Europejskiej przez producentów drobiu w Małopolsce. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 8, 10–16. https://doi.org/10.22630/PRS.2009.8.28
Bibliografia

Banaś K. [2004]: Międzynarodowy obrót handlowy i aktualne tendencje rozwoju produkcji drobiarskiej w Polsce i Unii Europejskiej. Problemy rolnictwa światowego t. XII, ss. 147-155.

Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. [2007]. IERiGŻ PIB Warszawa.

Gumułka M., Banaś K., Rosół M. [2009]: Dependence between productivity and profitability of broiler chickens production to appearance of avian influenza in wild birds in Poland. Ann. Anim. Sci. t. 9, nr 1, ss. 89-97.

Małopolska wieś. Pierwsze lata członkostwa w Unii Europejskiej. Efekty działań wdrażanych przez ARiMR. [2008]. ARiMR, Kraków.

Rynek drobiu i jaj. Stan i perspektywy. [2009, maj]. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.

Rynek rolny. Analizy, tendencje, oceny. [2008]. IERiGŻ Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, ss. 55-60.

Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do unii Europejskiej. [2007]. Raport 4 (69). R. Urban (red.). IERiGŻ PIB, Warszawa, ss. 7 i 84.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.