Main Article Content
Article Details
Baran, J., Maciejczak, M., Pietrzak, M., Rokicki, T., Wicki, L. (2008). Logistyka: wybrane zagadnienia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Bezat-Jarzębowska, A., Jarzębowski, S. (2014). Zarządzanie łańcuchem dostaw. W: B. Klepacki, L. Wicki (red.) Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw rolno-spożywczych (s. 136-160). Warszawa: SGGW.
Brodzińska, K. (2014). Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 27-36.
Canfora, I. (2016). Is the Short Food Supply Chain an Efficient Solution for Sustainability in Food Market? Agriculture and Agricultural Science Procedia, 8, 402-407. (Crossref)
Ciesielski, M. (2009). Instrumenty zarządzania łańcuchami dostaw. Warszawa: PWE.
Czyżewski, A. (2001). Współczesne problemy agrobiznesu w Polsce. Poznań: Wydawnictwo AE.
Firlej, K. (2008). Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny.
Galli, F., Brunori, G. (eds.). (2013). Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development. Evidence Document. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No.265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi.
Gołębiewski, J. (2007). Systemy marketingowe produktów żywnościowych: aspekty teoretyczne. W: J. Gołębiewski (red.) Systemy marketingowe produktów roślinnych: aspekty organizacyjne i instytucjonalne (s. 9-22). Warszawa: SGGW.
Gołębiewski, J. (2010). Efektywność systemów marketingowych w gospodarce żywnościowej. Warszawa: SGGW.
Grupa fokusowa EIPAGRI Innowacyjne Zarządzanie Krótkim Łańcuchem Dostaw Żywności, RAPORT KOŃCOWY 30 listopada 2015. Pobrano 17 stycznia 2017 z: http://produktlokalny.pl/wp-content/uploads/2015/02/30_PL-EIP-AGRI-SFC-REPORT.pdf.
Hugos, M. (2003). Essentials of Supply Chain Management. New Jersey: John Wiley&Sons, Hoboken.
Jarzębowski, S., Klepacki, B. (2013) Łańcuchy dostaw w gospodarce żywnościowej. ZN SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 103, 107-117.
Juchniewicz, M., Grzybowska, B. (2010). Diagnoza innowacyjności mikroprzedsiębiorstw w Polsce: omówienie wyników badań empirycznych. Warszawa: PAPR.
Juchniewicz, M. (2015). Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności. ZN Uniwersytetu Szczecińskiego Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 41 (2)/875, 473-482, DOI: 10.18276/pzfm.2015.41/2-38. (Crossref)
Kalinowski, S., Zielińska-Chmielewska, A. (2014). Strategie rozwoju przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego z Wielkopolski. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(6), 202-207.
Kawecka, A., Gębarowski, M. (2015). Krótkie łańcuchy dostaw żywności – korzyści dla konsumentów i producentów żywności. Journal of Agribusiness and Rural Development, 3(37), 1-7. DOI: 10.17306/JARD.2015.47 (Crossref)
Kozera, M. (2007). Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE. ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 2(17)/2, 240-246.
Klepacki, B. (2008). Rozwój logistyki jako czynnik wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw agrobiznesu. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 10(3), 307-311.
Klepacki, B. (2011). Agrologistyka: nowe wyzwania dla teorii i praktyki. Logistyka, 3, 12-13.
Klepacki, B. (2016). Miejsce i znaczenie logistyki w agrobiznesie. Ekonomika i Organizacja Logistyki, 1(1), 7-18.
Knapik, W. (2016). Innowacje produktowe i procesowe w aspekcie zrównoważenia ekonomiczno-społecznego uwzględniającego bezpieczeństwo żywności – studium przypadku – propozycja nowych rozwiązań. ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 16(3), 181-191.
Kneafasy, M., Venn, L., Schmutz, U., Balázs, B., Trenchard, L., Eyden-Wood, T., Bos, E., Sutton, G., Blackett, M. (2013). Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. (red.) F. Santini, S. Gomez y Paloma. European Commission Joint Research Centre Institute for Prospective Technological Studies.
Lee, H., Padmanabhan, P., Whang, S. (1997). Information Distortion in a Supply Chain: The Bullwhip Effect. Management Science 43, 546-558. (Crossref)
Local Food and Short Supply Chains (2017). http://enrd.ec.europa.eu/enrd-static/themes/local-food-and-short-supply-chains/en/local-food-and-short-supply-chains_en.html (data dostępu 13.03.2017).
Małysz, J. (1998). Łańcuch żywnościowy. W: R. Woś (red.) Encyklopedia Agrobiznesu. Warszawa: Fundacja Innowacja.
Mickiewicz, A., Mickiewicz, B., Prus, P., Wawrzyniak, B. M. (2015). Miejsce i rola jednostek certyfikujących oraz inspektorów w systemie rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 3, 42-61.
Myerson, J.M. (2007). RFID in the Supply Chain. A Guide to Selection and Implementation. New York: Auerbach Publications, Taylor&Francis Group. (Crossref)
Nowakowska-Grunt, J., Parzonko, A.J., Kiełbasa, B. (2016). Determinants of Managing Networks of Organizations in Rural Areas. Częstochowa: Wydział Zarządzania.
Parlińska, M. (2015). Rodzinne gospodarstwa rolne podstawą rozwoju rolnictwa i samoorganizacji społecznych na wsi. W: A. Chlebicka (red.) Ekonomiczne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej. Warszawa: MRiRW, FAPA. Pobrane 22 kwiecień 2016 z: http://ksow.pl/uploads/tx_library/files/Ekonomiczne_mechanizmy_wspierania_i_ochrony_rolnictwa_rodzim ego_2015.pdf
Pluta-Zaremba, A. (2002). Efekt byczego bicza w łańcuchu dostaw. Gospodarka Materiałowa i Logistyka, 5, 11-16.
Pudełkiewicz, E. (2011). Refleksje wokół koncepcji marketingu w agrobiznesie. Polityki Europejskiej, Finanse i Marketing, 5(54), 115-130.
Produkt Lokalny z Małopolski (2017). http://produktlokalny.pl/ (data dostępu 12.02.2017)
Prus, P. (2008). Rola grup producenckich w podnoszeniu konkurencyjności gospodarstw rolniczych. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 10(3), 456-461.
Renting, H., Marsden, T.K., Banks, J. (2003). Understanding Alternative Food Networks: Exploring the Role of Short Food Supply Chains in Rural Development. Environment and Planning A., 35(3), 393-411. (Crossref)
Szymanowski, W. (2008). Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce: kierunki zmian. Warszawa: Difin.
The Agricultural European Innovation Partnership, www.eip-agri.eu (data dostępu 22.02.2017)
Tul-Krzyszczuk, A., Krajewski, K. (2014). Innowacje organizacyjne w handlu produktami żywnościowymi: doświadczenia, specyfika. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(2), 294-298.
Witkowski, J. (2010). Zarządzanie łańcuchem dostaw: koncepcje, procedury, doświadczenia. Warszawa: PWE.
Van der Vorst, J. (2000). Effective food supply chains. Generating, modelling and evaluating supply chain scenarios. Uniwersytet Wageningen.
Downloads
- Barbara Kiełbasa, Wybrane czynniki kształtujące jakość kapitału ludzkiego w gospodarstwach rolnych oraz percepcja barier w ich rozwoju , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 16 Nr 2 (2016)
- Mariusz Trojak, Barbara Kiełbasa, Daniela Popa, Aliona Sargo, New Approaches to Developing the Integral Indicator Methodology for Estimating the Financial Efficiency of Agricultural Entities in Poland, the Republic of Moldova, and EU Countries , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 4 (2019)
- Barbara Kiełbasa, Ocena działalności inwestycyjnej przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego z uwzględnieniem wykorzystania funduszy europejskich , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 8 (2009)
- Sławomir Kalinowski, Barbara Kiełbasa, Farm Management in the Light of the Cross-Compliance Requirements , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 12 Nr 3 (2012)
- Barbara Kiełbasa, Wpływ środków pomocowych WPR 2007-2013 na zmiany w wybranych gospodarstwach rolnych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 13 Nr 3 (2013)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.