Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych

Main Article Content

Jadwiga Zaród


Słowa kluczowe : ceny producenta, modele przyczynowo-skutkowe, trendy, prognozy, UE, Polska
Abstrakt
Różnice cenowe w istotny sposób kształtują handel i wpływają na zachowania konsumentów. Zmiany cen produktów rolnych implikują zmiany cen żywności. Czynniki kształtujące ceny produktów rolno–żywnościowych można podzielić na strukturalne (np. plon, powierzchnia zasiewu, spożycie, import, eksport) i koniunkturalne (np. ekstremalne zjawiska pogodowe, kursy walut). Celem tego artykułu jest badanie wpływu czynników podażowo-popytowych na cenę skupu wybranych produktów na rynkach UE i Polski. Główną metodą badawczą, za pomocą której przeprowadzono analizy, były ekonometryczne modele przyczynowo-skutkowe. Ponadto modele trendów pozwoliły wyznaczyć kierunek rozwoju cen analizowanych artykułów rolno-żywnościowych. Do badań wykorzystano dane OECD i FAO oraz EUROSTATU. Wyniki badań wskazały zależności pomiędzy ceną skupu produktów rolno-żywnościowych a czynnikami podażowo-popytowymi oraz umożliwiły porównanie tych cen w Polsce i UE. Modele trendów pozwoliły wyznaczyć prognozy cen na kolejne dwa lata.

Article Details

Jak cytować
Zaród, J. (2017). Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 17(3), 298–307. https://doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.75
Bibliografia

Auffhammer, M., Hsiang, S.M., Schlenker, W., Sobel, A. (2013). Using weather data and climate model output ineconomic analyses of climate change. Review of Environmental Economics and Policy, 7(2), 181-198. (Crossref)

Bąk-Filipek, E. (2014). Przemiany na rynku mięsa w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 12(61), 7-16.

Baffes, J., Dennis, A., (2013). Long-Term Drivers of Food Prices. Policy Research Working Paper 6455, Washington D.C. (Crossref)

Bełdycka-Bórawska, A., Bórawski, P., Jankowski, K. (2015). Zmienność cen na rynku rzepaku w Polsce. RN Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17(3), 674-681.

EUROSTAT (2016). Eurostat’s Database, Pobrane 15 kwietnia 2017 z: http://ec.europa.eu/eurostat

FAO (2012). Statistical Databases, http://faostat3.fao.org/home/E

GUS (2016). Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2016. Pobrane 18 maja 2017 z: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-handlu-zagranicznego-2016,9,10.html

Hajdukiewicz, A. (2014). Przyczyny wzrostu światowych cen produktów rolno-spożywczych w pierwszej dekadzie XXI wieku. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 369, 239-250. (Crossref)

Hamulczuk, M., Gędek, S., Klimowski, C., Stańko, S. (2012). Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych. Warszawa: IERiGŻ- PIB nr 52.

Jerzak, M.A., Łąkowski, H.S. (2013). Towarowe instrumenty pochodne w stabilizowaniu dochodów z produkcji rzepaku w warunkach rosnącego ryzyka cenowego. Zeszyty Naukowe SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 103, 131-140.

Kiryluk-Dryjska, E., Baer-Nawrocka, A. (2010). Wpływ akcesji do Unii Europejskiej na poziom i relacje cenowe w rolnictwie polskim (analiza długookresowa). Zeszyty Naukowe SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 85, 59-67.

Kukuła, K. (red), (2009).Wprowadzenie do ekonometrii w przykładach i zadaniach. PWN, Warszawa.

Miegel, M. (2008).Granice wzrostu. Forum 9, 21-23.

Mroczek, R., (2007). Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE. Zeszyty Naukowe SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 17(2), 267-276.

OECD-FAO, (2016). Agricultural Outlook. http://www.oecd.org/site/oecd-fao-agriculturaloutlook

ONZ, (2016). Liczba ludności na świecie. Nowy raport ONZ. Pobrane 11 maja 2017 z: http://www.rp.pl/Spoleczenstwo/161209929-Liczba-ludnosci-na-swiecie-Nowy-raport-ONZ.html#ap-1.

Schmitz, M. (2013). Biofuel’s impact on food prices should be put into perspective, European Voice. Pobrane 10 kwietnia 2017 z: http://www.europeanvoice.com/article/imported/biofuel-s-impact-on-food-pricesshould-be-put-into-perspective/77678.aspx

Stańko, S. 2008. Zewnętrzne uwarunkowania rozwoju rolnictwa. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, 94(2), 65-79.

Stępień, S. (2011). Związki wahań cyklicznych w rolnictwie z koniunkturą gospodarczą. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 98(3), 32-41.

Rembisz, W. (2008). Makro-i mikroekonomiczne podstawy równowagi wzrostu w sektorze rolno-spożywczym. Wyd. VIZJAPRESS&IT, Warszawa.

Rosiak, E. (2014). Krajowy rynek rzepaku na tle rynku światowego. Zeszyty Naukowe SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 14(1), 86-96.

Zawadzka, D., Pasińska, D. (2016). Rynek mięsa. Stan i perspektywy. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 51.

Zawojska, A. (2011). Czy spekulacje finansowe wpływają na międzynarodowe ceny towarów rolno-żywnościowych? Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 11(1), 177-191.

Zeliaś, A., Wanat, S., Pawełek, B. (2003).Prognozowanie ekonomiczne, PWN, Warszawa.

Zhang, W., Yu, E.A., Rozelle, S., Yang, J., Msangi, S. (2013).The impact of biofuel growth on agriculture: Why is the range of estimates so wide? Food Policy, 38, 227-239. (Crossref)

Ziętara, W. (2008). Wewnętrzne uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, 94(2), 80-94.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.