Pozycja konkurencyjna handlu zagranicznego sektora rybnego w krajach Unii Europejskiej

Main Article Content

Krzysztof Hryszko


Słowa kluczowe : handel zagraniczny, ryby i owoce morza, konkurencyjność
Abstrakt
Artykuł przedstawia pozycję handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami w poszczególnych krajach Unii Europejskiej na tle handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi ogółem. Ocenie poddano konkurencyjność handlu sektora rybnego względem innych branż oraz przedstawiono zmiany jakie zaszły w tym zakresie w latach 2003-2014.

Article Details

Jak cytować
Hryszko, K. (2016). Pozycja konkurencyjna handlu zagranicznego sektora rybnego w krajach Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 16(2), 124–133. https://doi.org/10.22630/PRS.2016.16.2.34
Bibliografia

Balassa, B. (1965). Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage. Manchester School of Economic and Social Studies Vol. 33, 99-123. (Crossref)

European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products (2014). The EU Fish Market, Bruksela. Pobrane z: http://www.eumofa.eu/the-eu-fish-market.

Grubel, H. G., Lloyd, P. J. (1975). Intra-Industry Trade: The Theory and Measurement of International Trade in Differentiated Products. Macmillan, London, 21-23.

Hryszko, K., Kuzebski, E., Lirski, A. (2014). Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce. Seria „Program Wieloletni 2011-2015”, raport nr 106, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 71-82.

Lafay, G. (1992). The measurement of revealed comparative advantages. W: Dagenais M.G., Muet P. A. (red.) International Trade Modeling, London, UK, Chapman and Hall, 209-234. (Crossref)

Stankiewicz, M. J. (2005). Konkurencyjność przedsiębiorstw. Wydawnictwo ”Dom Organizatora”, Toruń.

Misala, J. (2011). Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (1), red. Szczepaniak I. (2011). Seria „Program Wieloletni 2011-2015”, raport nr 25, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, red. Szczepaniak I., Firlej K. (2015). Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków-Warszawa.

Rynek ryb. Stan i perspektywy (2015). (red. Hryszko K.), nr 23, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Szczepaniak, I. (2012). Ocena wybranych poziomów konkurencyjności polskiego sektora żywnościowego. W: Borowiecki R., Dziura M. (red.), Globalne i regionalne wyzwania restrukturyzacji przedsiębiorstw i gospodarek, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków, 293-310.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.