Struktura mleczarń ze względu na skalę produkcji wybranych produktów mleczarskich w Polsce i Niemczech (w latach 2003-2012)

Main Article Content

Maria Zuba-Ciszewska


Słowa kluczowe : struktura mleczarń, skala produkcji, koncentracja przetwórstwa mleka
Abstrakt
W Polsce następuje koncentracja przetwórstwa mleka w wyniku spadku liczby mleczarń i wzrostu ogólnej produkcji wyrobów mleczarskich. W pracy dokonano analizy struktury mleczarń w Polsce i w Niemczech (najbliższego Polsce konkurenta na rynku mleka) ze względu na skalę produkcji wybranych produktów mleczarskich w latach 2003-2012. Analizie poddano liczbę mleczarń wg różnej skali produkcji (L), wielkość produkcji w różnych skalach (P), i przeciętną w nich produkcję mleczarni (P/L) w przypadku czterech produktów tj. masła, sera, mleka spożywczego i wyrobów mlecznych w proszku. W latach 2003-2012 w Polsce wzrosła przeciętna skala produkcji mleczarni produkującej masło, ser, mleko spożywcze i produkty mleczne w proszku. Wyniki koncentracji w mleczarniach były zróżnicowane ze względu na ich skalę produkcji a także rodzaj produktu. W pracy wykorzystano wskaźnik koncentracji i krzywą Lorenza.

Article Details

Jak cytować
Zuba-Ciszewska, M. (2015). Struktura mleczarń ze względu na skalę produkcji wybranych produktów mleczarskich w Polsce i Niemczech (w latach 2003-2012). Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 15(1), 161–171. https://doi.org/10.22630/PRS.2015.15.1.17
Bibliografia

Brodziński M. G. [2014]: Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej. Geneza – rozwój – przyszłość. Wyd. Frel. Warszawa. s. 133.

EUROSTAT [2014]: Dane statystyczne EUROSTAT [Tryb dostępu:] http://ec.europa.eu/eurostat/data/database [data odczytu 8.12.2014].

Falkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska S. [2007]: Restrukturyzacja sektora mleczarskiego w Polsce. Przyczyny i skutki. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 94/2007. Warszawa. s. 98.

FAO [2014]: Dane statystyczne FAO [Tryb dostępu:] http://www.fao.org/statistics/en/ [data odczytu 8.12.2014].

Kapusta F. [2011]: Konsolidacja mleczarstwa pilną potrzebą. Przegląd mleczarski 4/2011. Warszawa. s. 44.

Kraciuk J. [2008]: Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego 5(20)/2008. Warszawa. s. 34.

Pietrzak M. [2006]: Efektywność finansowa spółdzielni mleczarskich – koncepcja oceny. Wyd. SGGW. Warszawa. s. 74.

Rynek mleka. Stan i perspektywy 46/2014. IERiGŻ. Warszawa. s. 10-11, 22.

Rynek mleka. Stan i perspektywy 42/2012. IERiGŻ. Warszawa. s. 16.

Seremak-Bulge J. [2013]: Restrukturyzacja produkcji mleka. Przegląd mleczarski 9/2013. s. 40.

Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005. [2005]. J. Seremak-Bulge (red). IERiGŻ-PIB Warszawa. s. 117, 125.

Sobczyk. M. [2006]: Statystyka. Aspekty praktyczne i teoretyczne. Wyd. UMCS. Lublin. s. 52.

Szajner P. [2011]: Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 11(26)/2011. s. 159.

Sznajder M. [1999]: Ekonomia mleczarstwa. Wyd. AR w Poznaniu. Poznań. s. 172.

Zuba M., Zuba J. [2011]: Wpływ wielkości skupu mleka na rentowność wybranych spółdzielni mleczarskich w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA t. XIII, z. 1. s. 492.

Zuba M. [2012]: Wykorzystanie trzyczynnikowej funkcji produkcji w badaniu korzyści skali w spółdzielczym przemyśle mleczarskim. Roczniki Naukowe SERiA t. XIV, z. 1. s. 613

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.