Wpływ akcesji do Unii Europejskiej na jakość owoców i warzyw na rynku krajowym

Main Article Content

Eugenia Czernyszewicz


Słowa kluczowe : jakość, bezpieczeństwo, owoce, warzywa, akcesja
Abstrakt
Zamierzeniem pracy było wskazanie uwarunkowań i zmian w zakresie jakości owoców i warzyw na rynku krajowym. W tym celu zwrócono uwagę na aspekty prawne zapewnienia jakości owoców i warzyw na rynku wspólnotowym oraz przeanalizowano wyniki urzędowego nadzoru jakości handlowej i zdrowotnej owoców i warzyw. Przeprowadzone analizy wskazują, że krajowe owoce i warzywa są bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Zawartość pierwiastków toksycznych w owocach i warzywach jest, poza nielicznymi wyjątkami, zgodna z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Jakość handlowa owoców krajowych przeznaczonych do spożycia w stanie świeżym, w związku z wykrywanymi nieprawidłowościami w zakresie zgodności z obowiązującymi normami, wymaga stałego nadzoru ze strony upoważnionych organów.

Article Details

Jak cytować
Czernyszewicz, E. (2011). Wpływ akcesji do Unii Europejskiej na jakość owoców i warzyw na rynku krajowym. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(1), 44–53. https://doi.org/10.22630/PRS.2011.11.1.5
Bibliografia

Czernyszewicz E. [2008]: Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa owoców w aspekcie preferencji konsumentów. Rozprawy Naukowe UP w Lublinie z. 333. Wyd. UP w Lublinie, Lublin..

Glibowski P. [2006]: Zawartości wybranych metali w owocach i warzywach w latach 2001-2005 (1). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, (12), 36-37.

Glibowski P. [2007]: Zawartości wybranych metali w owocach i warzywach w latach 2001-2005 (2). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, (7-8), 62-65.

Kiczorowski P., Kiczorowska B. [2007]: Cadmium accumulation in apples Jonica cultivar produced in orchards situated in the Lublin Province Area. Polish J. Environ. Study, 16(3A), 105-107.

Nowacka A., Dąbrowski J., Szteke B., Gusowski B., Walorczyk S., Drożddżyński D., Chmielewska B., Gierschendorf Z., Barylska E., Ziółkowski A., Morzycka B., Giza I., Sztwiertnia U., Sadło S., Rupar J., Rogozińska K., Szpyrka E., Langowska B., Michel M., Kuźmenko A., Szymczyk K., Malczewska M., Goszcz H., Danielewska B. [2005a]: Monitoring jakości roślin, produktów roślinnych i spożywczych – pozostałości środków ochrony roślin w surowcach roślinnych w latach 2001-2003. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin, 45(1), 297-304.

Nowacka A., Gusowski B., Dąbrowski J., Walorczyk S., Drożddżyński D., Wójcik A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska B., Morzycka B., Giza I., Sztwiertnia U., Sadło S., Rupar J., Szpyrka E., Rogozińska K., Kuźmenko A. [2005b]: Pozostałości środków ochrony w płodach rolnych (rok 2004). Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin, 45(1), 305-316.

Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A., Raczkowski M., Hołodyńska A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska E., Rzeszutko U., Giza I., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Machowska A., Słowik-Borowiec M., Kuźmenko A., Szala J. [2009]: Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2008). Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin, 49(4), 1903-1917.

Oleszek W., Maliszewska-Kordybach B. [2009]: Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego. [W:] Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich. Mat. I Kongresu Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. IUNG Puławy, 193-205.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. [2007]. MRiRW, Warszawa [Tryb dostępu:] www.arimr.gov.pl. [Data odczytu: czerwiec 2010].

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1221/2008 z 5 grudnia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1580 ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw w zakresie norm handlowych. [2008]. Dz. U. UE L 336 z 13 grudnia 2008 r.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1580/2007 z 21 grudnia 2007 r. ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw. [2007]. Dz. U. UE L 350 z 31 grudnia 2007 r.

Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. [2004A]. Dz. U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004.

Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowymi i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. [2004B]. Dz. U. UE L 165 z 30 kwietnia 2004.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów i niektórych zanieczyszczeń w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni. [2005]. Dz. U. UE L 702, z 16 marca 2005.

Sprawozdanie roczne 2008. [2009]. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa. [Tryb dostępu:] www.ijhar-s.gov.pl. [Data odczytu: czerwiec 2010].

Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza. [2005]. MRiRW (oprac.), FAPA, Warszawa. [Tryb dostępu:] www.fapa.com.pl. [Data odczytu: czerwiec 2010].

Zydlik P. [2006]: Wpływ stanu środowiska na zawartość zanieczyszczeń w jabłkach w głównych regionach sadowniczych Polski. Rozprawy Naukowe nr 375. AR im. Augusta Cieszkowskiego, Poznań.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.