Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej

Main Article Content

Justyna Górna


Słowa kluczowe : przemysł spożywczy, przedsiębiorstwa branży mięsnej i mleczarskiej, system HACCP, prawo żywnościow
Abstrakt
Wymagania prawa żywnościowego przyczyniły się do wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego, m.in. przez modernizację infrastruktury tych przedsiębiorstw. Z punktu widzenia zarządzania przedsiębiorstwem wprowadzenie systemu HACCP powinno się traktować jak inwestycję, która w niedalekiej przyszłości przyniesie zwrot poniesionych nakładów, zapewni łatwiejszy handel na rynku krajowym i międzynarodowym oraz da większe szanse na utrzymanie starych i zdobycie nowych konsumentów. Przedsiębiorstwa branży mięsnej i mleczarskiej, jako jedne z pierwszych były zobligowane do spełnienia wymagań unijnego prawa żywnościowego. W porównywalnym stopniu przedsiębiorstwa obydwu branż, jako pozytywny skutek spełnienia wymagań prawa żywnościowego (wdrożenie systemu HACCP) uznały m.in. wzrost samokontroli pracowników, czy też podniesienie jakości wyrobów.

Article Details

Jak cytować
Górna, J. (2009). Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 7, 5–12. https://doi.org/10.22630/PRS.2009.7.11
Bibliografia

Drożdż J. [2009]: Liderzy przetwórstwa produktów zwierzęcych. Przemysł spożywczy 3.

Górna J., Ankiel-Homa M., Matuszak-Flejszman A. [2008]: The influence of information about Food Safety Management System on purchase decisions of individual consumers. Journal of Agribusiness and Rural Development.

Górna J. [2007]: Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. [W:] Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem wyrobów. Teoria i praktyka. Wyd. II zmienione. W. Łuczka-Bakuła (red.). Wydawnictwo „Prodruk”, Poznań.

Kowalska J. [2006]: Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a system GMP, GHP, HACCP. Wydawnictwo ODDK, Gdańsk.

Michalski B. [2002]: Konkurencyjność polskich przedsiębiorstw wobec wyzwań globalizacji oraz przyszłego członkowstwa w Unii Europejskiej – próba oceny. [W:] Internacjonalizacja i globalizacja przedsiębiorstwa i gospodarki. T. 2. Rymarczyk J.(red.). WAE, Wrocław.

Sarpalius-Matuszkiewicz D., Korc G. [2004]: Program Wspierania Biznesu II. Certyfikacja w Polsce. Związek Rzemiosła Polskiego.

Szczepaniak I. [2008]: Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów żywności po integracji z Unią Europejską. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.

Urbaniak M. [2009]: Skuteczność wdrożenia systemów zarządzania w sektorze spożywczym. Problemy Jakości 4.

Ustawa z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. [2006]. Dz. U. nr 171, poz. 1225.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.