Dochodowość gospodarstw trzodowych o różnych systemach produkcyjnych w Polsce po integracji z UE

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Słowa kluczowe : gospodarstwa trzodowe, system produkcji, dochód rolniczy
Abstrakt
Celem badan było określenie poziomu dochodów rolniczych w gospodarstwach prowadzących chow trzody chlewnej w rożnych systemach: otwartym lub zamkniętym. Analizę objęto wszystkie gospodarstwa, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły rachunkowość w ramach polskiego FADN w latach 2004-2006. Z badań wynika, że z większą specjalizacje gospodarstw wiązały się mniejsze nakłady czynników produkcji. W strukturze kosztów produkcji żywca wieprzowego największy udział stanowiły koszty pasz. Wyższy poziom dochodu rolniczego osiągnięto w gospodarstwach o zamkniętym systemie chowu trzody chlewnej. W tej grupie odnotowano także wyższą dochodowość pracy i środków trwałych. Gospodarstwa te posiadały także wyższą zdolność do samofinansowania działalności i tworzenia oszczędności w porównaniu z gospodarstwami o otwartym systemie produkcji.

Article Details

Jak cytować
Szymańska, E. (2008). Dochodowość gospodarstw trzodowych o różnych systemach produkcyjnych w Polsce po integracji z UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 4, 434–443. https://doi.org/10.22630/PRS.2008.4.56
Bibliografia

Farkowski C. [1991]: Dochodowe zróżnicowanie rodzin chłopskich. SGGW-AR, Warszawa, ss. 5.

Fereniec J. i inni [1998]: Praktyczne zastosowanie wyników badań w ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych. Wyższa Szkoła Rolniczo-Pedagogiczna, Siedlce, ss. 56.

Klepacki B. [1997]: Produkcyjne i ekonomiczne przystosowania gospodarstw prywatnych do zmian warunków gospodarowania. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 119.

Reisch E., Zeddies J. [1995]: Wprowadzenie do ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, ss. 445-455.

Rynek mięsa, stan i perspektywy nr 28. [2005]. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa, ss. 4-14.

Rynek mięsa, stan i perspektywy nr 32. [2007]. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa, ss. 5-15.

Szymańska E. [2007]: Uwarunkowania funkcjonowania gospodarstw trzodowych w Polsce po integracji z UE. [W:] Społeczne uwarunkowania zarządzania logistyczno-marketingowego globalizacji. L. Sobolak (red.). Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa, ss. 297-302.

Wiatrak A.P. [1982]: Dochody i akumulacja w gospodarce chłopskiej. PWN, Warszawa, ss. 35.

Winnicki S, Nawrocki L. [2005]: Zamknięty czy otwarty cykl produkcji trzody chlewnej. Trzoda Chlewna nr 7, ss. 78-80.

World Pigmeat Production and Pig Population in Selected Countries. [2006]. Tryb dostępu: http://www.danishmeat.dk/smcms/DMA_Home/statistics/statistics_2004/pig_popul_and_produc/world_pigmeat_prod/Index.htm?ID=6712. Data odczytu: lipiec 2008.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.