Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Słowa kluczowe : ceny skupu, działania interwencyjne na rynku, koszty produkcji, opłacalność produkcji, rynek wieprzowiny
Abstrakt
Celem badań było określenie zmian w opłacalności produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. W analizie wykorzystano dane GUS, IERiGŻ oraz informacje z gospodarstw w Wielkopolsce, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły rachunkowość w ramach polskiego FADN. Z badań wynika, że na opłacalność produkcji żywca wieprzowego wpływają głownie ceny skupu trzody chlewnej oraz koszty pasz. Przystąpienie Polski do UE nie zlikwidowało zmian koniunkturalnych na rynku wieprzowiny. W okresie dekoniunktury większość producentów żywca wieprzowego nie podejmuje żadnych działań, ale część rolników przedłuża okres tuczu albo zmniejsza stada loch. W celu stabilizacji cen na rynku trzody chlewnej dąży się do wprowadzenia rozwiązań systemowych i poszukuje się nowych rynków zbytu.

Article Details

Jak cytować
Szymańska, E. (2007). Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2, 133–143. https://doi.org/10.22630/PRS.2007.2.28
Bibliografia

Informacja o sytuacji na podstawowych rynkach rolno-żywnościowych i planowanych działaniach interwencyjnych w 2004 roku. [2004]. ARR, Warszawa.

Małkowski J., Zawadzka D. [2005]: Rynek wieprzowiny. Rynek rolny, analizy, tendencje, oceny. http://www.ierigz.waw.pl/documents/RYNEK_12.pdf

Małkowski J., Zawadzka D. [2007]: Rynek wieprzowiny. Rynek rolny, analizy, tendencje, oceny. http://www.ierigz.waw.pl /documents/RYNEK_06_2007.pdf .

Produkcja trzody nadal opłacalna. [2004]. http://www.ppr.pl/artykul.php?id=113883

Rynek Mięsa 5. [2007]. Biuro analiz i prognozowania ARR. http://www.arr.gov.pl/data/00164/ miesieczna_05_07_m.doc

Sawa P. [2007]: Świńskie dołki i górki. http://www.kpodr.pl/zwierzeca/trzoda /swinskie_dolki_i_gorki.php

Stępień S. [2006]: Wyniki produkcyjne gospodarstw trzodowych w Wielkopolsce na tle kraju jako wyznacznik konkurencyjności regionu. [W:] Konkurencja w agrobiznesie – jej uwarunkowania i następstwa. Tom 2, Wyd. AE we Wrocławiu. Wrocław.

Szymańska E. [2006]: Wpływ rozszerzenia UE na rynek wieprzowiny w Polsce. Problemy Rolnictwa Światowego. Rolnictwo i gospodarska żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej t. XV.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.