Main Article Content
Article Details
Andrzejewska, D. (2023). Marnotrawstwo jedzenia to strata finansowa i szkoda dla środowiska. Pobrano styczeń 2024 z: https://wiescirolnicze.pl/zdrowa-zywnosc/marnotrawstwo-jedzenia-to-strata-finansowa-i-szkoda-dla-srodowiska/.
Bieniek-Majka, M. (2023). The role of institutions in controlling compliance with the obligation to conclude contracts for the supply of agricultural products. Ekonomia i Prawo. Economics and Law, 22(1), 37-52. (Crossref)
Ciesielski, M. (2017). Zniekształcenia koncepcji CSR w łańcuchu dostaw. Problemy Transportu i Logistyki, 2(38), 7-13. DOI: 10.18276/ptl.2017.38-01. (Crossref)
GUS (2020). Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2019 r., Warszawa, GUS.
GUS (2022). Rocznik statystyczny rolnictwa 2022. Warszawa, GUS.
Portal Spożywczy (2021). Pobrano styczeń 2024 z https://www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/lidl-po-krzywych-burakach-sprzedaje-krzywe-marchewki,206032.html.
Hornowski, A., Parzonko, A. (2023). Rola i kierunki rozwoju drobnych gospodarstw rolniczych w Polsce. Wydawnictwo SGGW.
Kavalić, M., Vlahović, M., Đorđević, D., Ćoćkalo, D., Stanisavljev, S. (2019). The Model for Establishing Competitive Advantage of Retail Chains for Countries in Transition. International Conference on research in Business, Management and Finance, Amsterdam, Netherlands, July 12-14. (Crossref)
Komisja Europejska. Pobrano styczeń 2024 z: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/income-support/income-support-explained_en?prefLang=pl.
Łaba, S. (red.) (2020). Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu. Instytut Ochrony Środowiska – PIB.
Marszałek, A. (2018). Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności? Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 54, 474-485. (Crossref)
Mayorova, E.A. (2021). Corporate social responsibility of retailers: A review of the European Studies. Социальное предпринимательство и корпоративная социальная ответственность, 2.2, 89-112. (Crossref)
Niedek, M., Łaba, S., Szczepański, K., Krajewski, K. (2019). Metody ilościowe w badaniu strat i marnotrawstwa żywności w sektorze produkcji pierwotnej. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 20(4), 263-279. DOI: 10.22630/MIBE.2019.20.4.25. (Crossref)
Porter, S.D., Reay, D.S., Bomberg, E., Higgins, P. (2018). Avoidable food losses and associated production-phase greenhouse gas emissions arising from application of cosmetic standards to fresh fruit and vegetables in Europe and the UK. Journal of Cleaner Production; DOI:10.1016/j.jclepro.2018.08.079. (Crossref)
Lu, S., Cheng, G., Li, T., Xue, L., Liu, X., Huang, J., Liu, G. (2022). Quantifying supply chain food loss in China with primary data: A large-scale, field-survey based analysis for staple food, vegetables, and fruits. Resources, Conservation and Recycling, 177, 106006. DOI: 10.1016/j.resconrec.2021.106006. (Crossref)
Zegar, J.S. (2023). Przegląd problematyki ekonomicznej na łamach kwartalnika Wieś i Rolnictwo. Wieś i Rolnictwo 3(200), 9-23. (Crossref)
Downloads
- Maryla Bieniek-Majka, Anna Matuszczak, Rentowność kujawsko-pomorskich grup i organizacji producentów owoców i warzyw , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 17 Nr 3 (2017)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.