Main Article Content
Article Details
Barkema, A, Drabenstott, M, Novack, N. (2001). The New U.S. Meat Industry, Economic Review, 2nd Quarter,
-56.
Hanau, A. (1927). Die Prognose der Schweinepreise, Vierteljahrshefte fur Koniunkturforschung, Sonderhefte 7, Berlin Verlag, Dostępne online: http://www.diw.de/documents/dokumentenarchiv/17/43353/viertel_1928.pdf
Lawrence, J.D., Hayenga, M. (2002). The U.S. pork and beef sectors: divergent organizational patterns, paradoxes and conflicts. Iowa State University.
Małkowski, J. (1971). Efektywność regulowania produkcji i podaży żywca wieprzowego, Spółdzielczy Instytut Badawczy. Seria Rynku Wiejskiego, Warszawa
Małkowski, J. (1985). Wahania produkcji trzody chlewnej, Wieś Współczesna, Warszawa nr 5, 21-41.
Małkowski, J.(1986). Produkcja i spożycie mięsa w Polsce i USA, Studia i Monografie zeszyt 24, IERiGŻ, Warszawa.
Małkowski, J. (1998). hasło Cykl świński, W: Encyklopedia Agrobiznesu, A. Woś (red.), Fundacja Innowacja, Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna, Warszawa, 106-108.
Martinez, St. W. (2002A). The U.S. Pork Industry as it Changes Consumers. Stand to Benefit, Agricultural Economic Report, USDA, 1-45.
Martinez, St.W. (2002B). Vertical Coordination of Marketing Systems, Lesson From The Poultry, Egg and Pork Idustries, Agricultural Economic Report, USDA, 1-45.
Plain, R. (2016). U.S. Market Hog Sales, 2002-2015. University of Missouri. Dept. of Agricultural and Applied Economics.
Schmidt, S., Mandecki, S. (1933). Produkcja trzody w świetle badań koniunkturalnych, Nakładem Towarzystwa Ekonomicznego w Krakowie.
Schmidt, St., Steczkowski, J. (1960). Produkcja żywca i mięsa wieprzowego w świetle statystyki, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, z.4.
Schmidt, St., Steczkowski, J. (1975). Zmienność w produkcji trzody chlewnej i możliwości jej regulowania. Cz.1. Folia Oeconomica Cracoviensia nr 17.
Zawadzka, D. (2005). Koncentracja pogłowia trzody chlewnej w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych, Trzoda Chlewna nr 1, 6.
Zawadzka, D. (2006A). Historia badań cyklu świńskiego, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej
Zawadzka, D. (2006B). Formy koordynacji pionowej w sektorze trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych i w Danii, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 1, 60-70.
Zawadzka, D. (2006C). Koordynacja pionowa w sektorze trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych i w Danii, Trzoda Chlewna, 2, 13-16.
Zawadzka, D. (2014). Cykl świński, a funkcjonowanie rynku żywca wieprzowego, praca doktorska, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Downloads
- Danuta Zawadzka, Wybrane aspekty rynku prosiąt w Polsce, Niemczech i Danii , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 4 (2019)
- Agnieszka Strzelecka, Agnieszka Kurdyś-Kujawska, Danuta Zawadzka, Kapitał obcy a potencjał wytwórczy i wyniki produkcyjno-ekonomiczne towarowych gospodarstw rolnych , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 1 (2019)
- Danuta Zawadzka, Rynek wołowiny w Rosji w latach 1990-2017 i w 2018 r. , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 19 Nr 2 (2019)
- Danuta Zawadzka, Rynek wieprzowiny w Rosji w latach 1990-2017 , Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego: Tom 18 Nr 2 (2018)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.