Zmiany strukturalne na rynku trzody w Stanach Zjednoczonych i ich wpływ na cykl świński

Main Article Content

Danuta Zawadzka


Słowa kluczowe : cykl świński, koncentracja, koordynacja pionowa
Abstrakt
W ostatnich dwudziestu latach rynek wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych został poddany głębokim przemianom polegających na koncentracji podmiotów na wszystkich poziomach produkcji trzody i wieprzowiny oraz na postępie w koordynacji pionowej. Duża skala produkcji i zaangażowanie dużego kapitału nie pozwalają producentom na ograniczanie produkcji w okresie spadku cen trzody. W rezultacie wahania podaży, a więc najistotniejszy element w mechanizmie „cyklu świńskiego” charakteryzuje się malejącą amplitudą wahań. Oznacza to zmianę modelu pajęczyny z periodycznego na model wahań zbieżnych. Pomimo relatywnie małych wahań produkcji, ceny trzody cechuje tak samo duża amplituda wahań i częstość ich występowania jak w poprzednich dziesięcioleciach. Dzieje się tak, z dwu powodów. Z jednej strony zgodnie z teorią ekonomii usztywnionemu popytowi towarzyszy giętkość cen. Z drugiej strony na ceny trzody wpływ mają także kursy dolara do walut krajów, z którymi Stany Zjednoczone prowadzą handel zagraniczny.

Article Details

Jak cytować
Zawadzka, D. (2017). Zmiany strukturalne na rynku trzody w Stanach Zjednoczonych i ich wpływ na cykl świński. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 17(1), 216–225. https://doi.org/10.22630/PRS.2017.17.1.20
Bibliografia

Barkema, A, Drabenstott, M, Novack, N. (2001). The New U.S. Meat Industry, Economic Review, 2nd Quarter,

-56.

Hanau, A. (1927). Die Prognose der Schweinepreise, Vierteljahrshefte fur Koniunkturforschung, Sonderhefte 7, Berlin Verlag, Dostępne online: http://www.diw.de/documents/dokumentenarchiv/17/43353/viertel_1928.pdf

Lawrence, J.D., Hayenga, M. (2002). The U.S. pork and beef sectors: divergent organizational patterns, paradoxes and conflicts. Iowa State University.

Małkowski, J. (1971). Efektywność regulowania produkcji i podaży żywca wieprzowego, Spółdzielczy Instytut Badawczy. Seria Rynku Wiejskiego, Warszawa

Małkowski, J. (1985). Wahania produkcji trzody chlewnej, Wieś Współczesna, Warszawa nr 5, 21-41.

Małkowski, J.(1986). Produkcja i spożycie mięsa w Polsce i USA, Studia i Monografie zeszyt 24, IERiGŻ, Warszawa.

Małkowski, J. (1998). hasło Cykl świński, W: Encyklopedia Agrobiznesu, A. Woś (red.), Fundacja Innowacja, Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna, Warszawa, 106-108.

Martinez, St. W. (2002A). The U.S. Pork Industry as it Changes Consumers. Stand to Benefit, Agricultural Economic Report, USDA, 1-45.

Martinez, St.W. (2002B). Vertical Coordination of Marketing Systems, Lesson From The Poultry, Egg and Pork Idustries, Agricultural Economic Report, USDA, 1-45.

Plain, R. (2016). U.S. Market Hog Sales, 2002-2015. University of Missouri. Dept. of Agricultural and Applied Economics.

Schmidt, S., Mandecki, S. (1933). Produkcja trzody w świetle badań koniunkturalnych, Nakładem Towarzystwa Ekonomicznego w Krakowie.

Schmidt, St., Steczkowski, J. (1960). Produkcja żywca i mięsa wieprzowego w świetle statystyki, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, z.4.

Schmidt, St., Steczkowski, J. (1975). Zmienność w produkcji trzody chlewnej i możliwości jej regulowania. Cz.1. Folia Oeconomica Cracoviensia nr 17.

Zawadzka, D. (2005). Koncentracja pogłowia trzody chlewnej w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych, Trzoda Chlewna nr 1, 6.

Zawadzka, D. (2006A). Historia badań cyklu świńskiego, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej

Zawadzka, D. (2006B). Formy koordynacji pionowej w sektorze trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych i w Danii, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 1, 60-70.

Zawadzka, D. (2006C). Koordynacja pionowa w sektorze trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych i w Danii, Trzoda Chlewna, 2, 13-16.

Zawadzka, D. (2014). Cykl świński, a funkcjonowanie rynku żywca wieprzowego, praca doktorska, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.